Nyheter

Runar Sögaards fängelsedom står fast

Advokat: Han är förvånad och besviken

Högsta domstolen tar inte upp domen mot Runar Sögaard. Därmed står det också klart att ett fängelsestraff på ett år och åtta månader väntar för predikanten.

“Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, konstaterar Högsta domstolen.

– Han är förvånad och besviken, säger Runar Sögaards advokat Staffan Bergqvist till Expressen.

Det var i somras som Svea hovrätt dömde 54-årige Runar Sögaard till fängelse och näringsförbud för upprepade skatte- och bokföringsbrott under åren 2013–2016.

“En tacksam måltavla”

Runar Sögaard överklagade domen. Och i ett brev till Högsta domstolen, som Dagen rapporterade om tidigare i veckan, förklarade han att hans kändisskap och kristna tro spelat en viktig roll i att såväl tingsrätt som hovrätt fann honom skyldig.

– Jag har stuckit ut huvudet både vad gäller min tro och i politiska frågor. Det gör mig till en tacksam måltavla så klart. Som jag skriver till HD så överlämnar jag i deras händer att tolka lagen, men jag kände ett behov av att ta upp några aspekter som varit ganska genomskinliga i den tidigare processen, sa han till Aftonbladet.

Advokat: Praxis saknas

Men nu har alltså Högsta domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Staffan Bergqvist säger till Expressen att både han och Runar Sögaard, som hela tiden har nekat till brott, har svårt att förstå beslutet.

– Han är förvånad och besviken. Även jag är förvånad att Högsta domstolen inte tar upp det eftersom att det inte finns någon praxis, säger han.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig