04 december 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Tillfälligt stopp för Texas kritiserade abortlag

Texas abortlag har fått människor att protestera. Här en bild från Houston i helgen.
En federal distriktsdomare i Austin, Texas, har genom ett domslut tillfälligt blockerat delstatens stenhårda abortlagstiftning.

USA — “Denna domstol kommer inte att tillåta att en så viktig rättighet undanröjs på ett så stötande sätt i en enda dag till”, skriver domaren Robert Pitman.

Den nya lagen infördes i Texas den 1 september. Lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte veckan – ett stadie i graviditeten då många kvinnor inte ens vet om att de är havande.

Landets justitiedepartement begärde att lagstiftningen skulle blockeras till dess att den vandrat färdigt genom USA:s domstolsväsende, och Pitman gick i sitt 113 sidor långa beslut alltså på departementets linje.

Hundratals protester

Den gångna helgen genomfördes hundratals protester i USA mot de inskränkningar i aborträtten som gjorts på olika håll i landet.

Förespråkare för rätten till abort är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva de rättigheter som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. USA:s president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana Texas abortlag och skydda abortklinikerna.

Högsta domstolen, som har konservativ majoritet, valde redan i samband med att lagen trädde i kraft att inte agera på en nödhemställan om att stoppa den. Omröstningen blev jämnast möjliga, fem–fyra.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter