Nyheter

Krisen över – Ann Linde reser till Israel

Reser inom kort till landet där hennes företrädare Margot Wallström var portad

[object Object]
Nu går islossningen snabbt i de tidigare så djupfrysta svensk-israeliska förbindelserna. Ann Linde är på väg till Israel där en svensk utrikesminister inte har varit välkommen på många år.
TEL AVIV.

Den sju år långa diplomatiska krisen mellan Sverige och Israel tycks vara över. De nyfunna korrekta relationerna som började i september med ett telefonsamtal och utbyte av Twitter-artigheter fördjupas nu med ett svenskt utrikesministerbesök i Jerusalem.

Ann Linde reser inom kort till Israel där hon ska träffa sin israeliska kollega Yair Lapid. Hon ska också inviga utställningen “Sverige i Israel – 70 år av diplomatisk närvaro” i den svenske ambassadörens residens den 18 oktober. Hon besöker även Palestina där också företrädaren Margot Wallström alltid var välkommen.

– Utrikesministern besöker Israel och Palestina. Hon deltar vid öppningen av vår utställning om 70 år av svensk diplomatisk närvaro i Israel, säger ambassadör Erik Ullenhag.

Svenska utrikesdepartementet vill inte på lördagen ge fler detaljer om besöket. Det vill inte heller israeliska UD, som säger att programmet inte är slutgiltigt fastställt. Det finns inga planer på ett besök av utrikesminister Yair Lapid i Sverige den närmaste tiden, enligt en israelisk UD-talesperson.

Margot Wallström rött skynke

Bakgrunden till islossningen är främst att Wallström inte längre är Sveriges utrikesminister. Hon var i många år ett rött skynke för det officiella Israel. Dessutom har Israel sedan några månader en ny regering som öppnat för förändringen.

Förbindelserna mellan Sverige och Israel bröt samman i oktober 2014 när den nya S-regeringen som sin första åtgärd efter valsegern erkände Palestina som stat. Dåvarande israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman, i dag finansminister, kallade det “ett eländigt beslut” och kallade hem Israels ambassadör i Stockholm. Det hela utvecklades till en ordstrid mellan Lieberman och Wallström.

Efter en rad kontroverser förklarade Israel i januari 2016 att Wallström inte var välkommen i landet. Sedan Ann Linde blev utrikesminister i september 2019 har relationerna gradvis förbättrats.

Twitter och telefonsamtal

Yair Lapid twittrade i september att han talat i telefon med sin svenska kollega.

“Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en nystart av förbindelserna på denna nivå”, skrev han på Twitter.

Han skrev också att han uppskattar Lindes stöd för Israels säkerhet och välkomnar utökat samarbete mellan länderna. Ministrarna diskuterade också Israels deltagande i den stora konferensen om Förintelsen och antisemitism i Malmö.

Israels utrikesminister Yair Lapid.

Ann Linde skrev att de båda hade “ett mycket bra samtal” samt att hon fördömde terrorism och “uttryckte sitt starka stöd för Israels säkerhet”.

“Vi båda underströk att vänskap och samarbete kan och måste gå hand i hand med respekt för varandras övertygelser och åsiktsskillnader”, twittrade hon.

I sakfrågorna finns fortfarande stora klyftor. Israel är starkt kritiskt till EU-linjen i den israelisk-palestinska frågan medan Linde påpekade på Twitter att Sverige håller fast vid sitt och EU:s stöd för fredsprocessen och en tvåstatslösning, alltså ett Israel och ett Palestina sida vid sida. Samtidigt motsätter sig den nye israeliske premiärministern Naftali Bennett alla israeliska landavträdelser på Västbanken.

---

Fakta: Sju svåra år av kris

  • Oktober 2014: Sverige erkänner Palestina som stat. Den israeliske ambassadören i Stockholm kallas hem i protest.
  • November 2015: Israel protesterar skarpt mot vad man uppfattar som att Margot Wallström kopplar terrordåden i Paris till den israelisk-palestinska konflikten.
  • December 2015: Kraftiga israeliska reaktioner mot Wallströms uttalande om “utomrättsliga avrättningar” under våldsvågen i Israel och i de palestinska områdena.
  • Januari 2016: Israel förklarar att Margot Wallström inte är välkommen i landet.
  • September 2019: Ann Linde blir svensk utrikesminister.
  • Juni 2021: Yair Lapid blir israelisk utrikesminister.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig