Nyheter

En av Jesusmanifestationens grundare är död

Tjebbo van den Eijkhof
UMU-profilen Tjebbo van den Eijkhof är död. Kanske var han allra mest känd som en av initiativtagarna till Jesusmanifestationen i Stockholm.

1984, samma år som Tjebbo fyllde 33 år, blev den holländske evangelisten Ungdom med Uppgifts missionär i Sverige. Det var en uppgift som han gick in helhjärtat för, precis som mycket annat av det som han brann för i livet. Under ett antal år basade han för UMU-kontoret i Restenäs, men flyttade sedan med sin familj till Stockholm. Framför allt älskade han när han fick vara ute bland människor.

Vännerna vittnar om att Tjebbo van den Eijkhof var en utpräglad relationsmänniska. I alla lägen föredrog han det personliga mötet framför pappersjobb och administration. Han var obotligt frimodig och hade dessutom en profetisk gåva som han inte tvekade att använda när han kände att Herren manade honom. Genom åren kom han också att bli en fadersfigur för många unga vuxna.

Tjebbo Van der Eijkof

Åkte på hjälpresor

I Stockholm blev han känd i snart sagt varenda kristet samfund genom sin roll i den årliga Jesusmanifestationen. Evenemanget samlade tusentals kristna för att tåga genom huvudstaden och Tjebbo var en av dem som först fick visionen. När hans bönegrupp med folk från UMU var runt och bad för olika delar av Stockholm föddes visionen om att ordna en “Jesus celebration” där Jesusnamnet skulle upphöjas och vara i centrum. Samtidigt fick en annan bönegrupp en liknande vision och så även den ivrige förkunnaren Stanley Sjöberg. Den sistnämnde formulerade den plan som blev verklighet 2008 och Tjebbo kom att ingå i den kommitté som sedan organiserade Jesusmanifestationen under många år.

Tjebbo van den Eijkhof var också en människa med stort hjärta för dem var utslagna, de som i mångas ögon inte hade så mycket att komma med i livet. Det goda hjärtat avspeglar sig inte minst i de hjälpresor till Lettland som Tjebbo arrangerade under 20 års tid. Varje år under en sportlovsvecka reste han tillsammans med ett stort gäng ungdomar till Lettland för att dela ut kläder, mat och andra förnödenheter till fattiga människor.

Det hände att han hade med sig mellan 300 och 400 ungdomar från både Sverige och Nederländerna som hjälpte honom att distribuera hjälpen på plats. Tjebbo åkte dit i förväg och kontaktade borgmästaren och andra myndighetspersoner. Ofta fick hjälpstyrkan disponera en lokal skola för övernattning. På dagarna gick ungdomarna runt och delade ut matkassar till fattiga och behövande. Varje år valde Tjebbo ut en ny stad som blev föremål för en hjälpinsats.

Tjebbo Van der Eijkof

Skulle ha fyllt 70

Den 11 oktober skulle Tjebbo van den Eijkhof ha fyllt 70 år, men han avled i fredags den 8 oktober efter en tids sjukdom. Under många år kämpade han för att hantera en svår diabetes. Nu orkade inte hans kropp längre. Han sörjs närmast av sin hustru och deras fyra barn med familjer, men också av en stor skara vänner, något som hans sätt att leva hade gjort honom rik på.

Tjebbo van den Eijkhof var medlem i Stockholmsförsamlingen New Life där också begravningen kommer att hållas den 23 oktober.

2010 följde Dagen Tjebbo van den Eijkhof och de andra arrangörerna i planeringen av Jesusmanifestationen samma år. Texten går att läsa här.

---

Fakta: Tjebbo van den Eijkhof

  • Född: 11 oktober 1951.
  • Död: 8 oktober 2021.
  • Evangelist och sedan 1984 missionär i Sverige för Ungdom med Uppgift.
  • Bland annat känd som: En av initiativtagarna till Jesusmanifestationen i Stockholm och för sina årliga hjälpresor till Lettland.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig