Nyheter

Gängledare i Haiti hotar mörda missionärer

Säger i en video att han skjuter dem om han inte får lösensumma

[object Object]
De 17 missionärer och barn som kidnappades i Haiti i för en vecka sedan hålls fortfarande fångna. På torsdagen meddelade ledaren för “400 Mawozo” att de kommer att mördas om gänget inte får den begärda lösensumman.

Missionärerna och deras barn kidnappades tillsammans med sin chaufför på väg från ett barnhemsbygge i huvudstaden Port-au-Prince förra lördagen. De hålls troligen fångna av det kriminella gänget “400 Mawozo” som är ansvarigt för ett stort antal kidnappningar i landet.

“En kula i huvudet”

I torsdags publicerades en video där gängledaren Wilson Joseph framträder. “Jag lovar och svär att jag kommer att sätta en kula i huvudet på dessa amerikaner om jag inte får det jag ber om”, säger han där.

Wilson Joseph hotar i videon också poliskåren i landet och dess premiärminister Ariel Henry. Videon visar en rad tomma kistor, som symboler för gängmedlemmar i 400 Mawozo som nyligen dödats av polis.

Under veckan har det förekommit uppgifter om att en lösensumma på en miljon dollar per person har utkrävts av kidnapparna, skriver det amerikanska public service-radiobolaget National Public Radio (NPR).

Ber om förbön

Missionärerna var utsända av organisationen Christian Aid Ministries, som är baserad i Ohio. Organisationen har i ett uttalande bett om förbön för de kidnappade. I dagsläget säger organisationen att de inte vill kommentera videon och dess innehåll, eftersom det är oklart om kommentarer kan äventyra arbetet med att få missionärerna frigivna.

Haiti är hårt drabbat av kidnappningar. Samma dag som missionärerna fördes bort kidnappades också en professor vid ett universitet. Tidigare samma månad kidnappades ytterligare en pastor, som inte har släppts trots att lösensumma har betalats.

UNICEF oroas över våldsutvecklingen, och pekar på att enbart fram tills i dag har 71 kvinnor och 30 barn kidnappats. Det är fler än under hela förra året. Sammanlagt har 455 kidnappningar rapporterats hittills under året.

Under torsdagen hölls demonstrationer i Titanyen, norr om Port-au-Prince, där människor krävde att de amerikanska missionärerna skulle friges.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig