Nyheter

Festlig återinvigning av Filadelfiakyrkan i Stockholm

101-åriga Ingrid Wirsén klippte banden på lördagskvällens församlingsfest

Under pompa och ståt invigdes nya Filadelfiakyrkan i helgen. Kyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm har byggts om under ett och ett halvt år, och nu var det till sist dags att klippa banden för att fira att den nya kyrkan är klar.

Det blev en tredelad invigningsfest i helgen: på lördagseftermiddagen hölls en bankett för dem som arbetat med själva bygget, senare på kvällen var det fest för församlingsmedlemmar. Och i dag söndag var själva gudstjänsten extra festlig.

Äldsta medlemmen klippte band

Den äldsta medlemmen i församlingen, Ingrid Wirsén, fick klippa banden för att markera att kyrkan nu är klar tillsammans med betydligt yngre Natalie Boctor under överinseende av församlingens föreståndare Niklas Piensoho.

Församlingsfesten bjöd också på högtidstal, mingel, musik och snittar. Vid söndagens gudstjänst var fokus både på det nyligen avslutade bygget, och på framtiden med dess utmaningar. Filadelfiakyrkan är bland annat engagerad i ett arbete i förorten Akalla, och man samlade in pengar bland annat till detta ändamål.

Ombyggnaden av den anrika pingstkyrkan är den största i kyrkans historia. När det påbörjades sa församlingens föreståndare Niklas Piensoho till Dagen att ombyggnaden handlar om “ett långsiktigt beslut som vi tagit, att återetablera oss här för åtminstone de närmaste 30 åren, och det känns mycket positivt”.

“Våra hus är symboler”

“I grunden är kyrkan människorna. Men våra hus är också symboler, de säger något om vår tro och vår andliga och sociala hälsa”, sa han om renoveringen.

Sören Eskilsson, vd på Filadelfia Convention Center och ansvarig för bygget, sa i reportaget i november 2019 att syftet med hela projektet var att få effektivare och flexiblare lokaler.


Mötesplats för Stockholm

“Vi vill att kyrkan ska fortsätta vara en mötesplats för Stockholm”, sa han då och betonade att renoveringen görs “för nästa generation”.

I september i år hölls den första gudstjänsten i Filadelfia efter att restriktionerna under pandemin lättat, och många köade för att få en plats i de renoverade lokalerna. Dagens Urban Thoms var då på plats och beskrev i ett reportage en känslosam gudstjänst. Men den officiella invigningen av kyrkan som helhet skedde nu i helgen, och därmed är den långa resan från de första tankarna om renovering runt 2018 och fram till en helt klar kyrka över.

---

Fakta: Byggdes 1930

  • Filadelfiakyrkan är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket betyder att den har “synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Den byggdes 1930 och arkitekt var Birger Jonson.
  • Kyrkan har använts flitigt som konsertlokal, eftersom den har mycket bra akustik. År 1971 användes den också vid Nobelprisutdelningen, eftersom Konserthuset då renoverades.
  • En omfattande renovering gjordes 1990, men den nu avslutade renoveringen är betydligt större.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig