Nyheter

Hårdnande lagstiftning i Indien drabbar kristna

“Drakoniska lagar” menar kristna ledare om inskränkt religionsfrihet

Kristna ledare protesterar mot att allt fler indiska delstater skapar anti-konverteringslagar. Nu senast vill delstaten Karnataka både ta över kristna skolor, registrera kyrkor och motarbeta konversioner.

Chefsminister Basavaraj Bommai i Bangalore meddelade i veckan att han vill att staten tar över de skolor och center som i dag drivs av kristna missionärer. Samtidigt kommer ett påbud om att kyrkor och kristna organisationer ska registreras. Ministeriet vill ha svar på om församlingarna är auktoriserade och om de ägnar sig åt “påtvingade konversioner”. Inom en månad ska församlingarna ha svarat. Den katolske ärkebiskopen Peter Machado i Bangalore tillhör de kristna ledare som nu reagerat.

Fundamentalistiska grupper

“Vi tycker att det är sorgligt att chefsminister Shri Basavaraj Bommai, som vi ser som en öppen och bildad person, nu verkar ha fallit till föga för trycket från fundamentalistiska grupper, vars önskan det är att slå sönder den harmoni och fredlig samexistens som rått i samhället”, sa Peter Machado till Express News i fredags.

Och i lördags sände ärkebiskopen ett memorandum till chefsministern med budskapet att kristna inte kommer att nöja sig förrän “de drakoniska lagarna” från ministeriet dras tillbaka.

Minister Bommai har uttryckt en önskan att de anti-konverteringslagar som finns i dag i en rad delstater ska införas i regionen. Karnataka är bara en i raden av indiska delstater där religionsfriheten inskränkts under senare tid i Indien. Det allt hårdare trycket mot kristna, kyrkor och kristna organisationer har gjort att en rad missionsorganisationer lämnar landet.

Leder till förföljelse

Anti-konverteringslagarna och de allt hårdare reglerna kring all kristen verksamhet har också lett till en ökad förföljelse av kristna, påpekar kristna ledare. Tidigare i år antog delstaten Gujarat en skärpt anti-konverteringslag. Två andra delstater, Madhya Pradesh och Uttar Pradesh har även de godkänt en liknande lagstiftning, skriver organisationen Open Doors.


Fler artiklar för dig