02 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kampanj: Låt kyrkklockor ringa för klimatet

Växande rörelse manar kyrkor att delta i klimatrörelsen

Kyrkklockorna i världen borde ringa och signalera fara när klimattoppmötet i Glasgow inleds i november. Det menar en växande rörelse i Storbritannien.

“Ring, klocka, ring” lyder den välbekanta nyårsdikten som läses varje år på Skansen i Stockholm. Även nu skallar ropet: “Ring!” – men denna gång kommer uppmaningen från klimatengagerade kristna som menar att klockorna bör ringa “som ett rödljus, en varning till mänskligheten”.

“Ett globalt hot”

Det skulle vara ett sätt för kyrkorna att sätta fokus på det klimattoppmöte COP26, som hålls i Glasgow 1-12 november i år. “Detta är vad kyrkorna traditionellt har gjort, och varningen kunde inte vara mer relevant än nu”, menar Edward Gildea, som är engagerad i klimatkampanjande inom hjälporganisationen Christian Aid.

“Det handlar om ett globalt hot som är gigantiskt och kan bli okontrollerbart, och den främsta fienden här är vi själva”, säger han.

I Storbritannien har idén mottagits positivt. Både Central Council of Church Ringers, Association of English Cathedrals och en rad biskopar och kyrkoherdar har ställt sig bakom tanken.

Andra länder manas följa efter

Nu uppmanas andra länder att följa efter. “Vi vill förena oss med alla jorden runt som önskar se handling och engagemang för att skydda hela skapelsen. Tron kräver detta av oss”, säger kyrkoherden i Lichfield, Adrian Dorber.

Biskopen i Norwich betonar att ringandet både är ett varningstecken och ett tecken på hopp. Han säger att COP26 kan “leda till att vi, likt Jesus, behandlar vår enda planet mer hänsynsfullt och att vi hjälper dem som redan blivit drabbade av klimatförändringarna”.

---

Fakta: Inleds i november

  • FN:s klimatkonferens 2021 är den 26:e i ordningen och är planerad att hållas i Glasgow i Skottland 1–12 november 2021. Konferensen var ursprungligen planerad att hållas i november 2020, men sköts fram ett år på grund av coronapandemin.

---

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter