Utrikes

Coronavirusets offer hedras världen över - även vid kyrkor

En grönskande dunge träd som skapar syre – mitt emot sjukhuset i det svårt coviddrabbade Bergamo i Italien. Covid-19 har skördat hisnande fem miljoner dödsoffer och världen över byggs nu olika typer av minnesmonument.

USA — I Bergamo, som i fjol var epicenter för coronavirusets första hårda våg i Italien, finns en nyanlagd park. Parco della Trucca. Den är full av grönskande träd, tänkta att skapa syre mitt emot det sjukhus där så många dog för att de inte kunde andas.

Den norditalienska staden är en av många platser som anlagt ett minnesmonument för coronavirusets dödsoffer. Monumenten ser olika ut på olika platser – vissa har skapats av privatpersoner, andra av lokala myndigheter baserat på idéer från konstnärer eller civilsamhället och kyrkor.

Målar hjärtan

I den brittiska huvudstaden London finns exempelvis en minnesmur fylld av känslofyllda meddelanden. Muren, på floden Themsens södra strand mitt emot parlamentet, pryds av noggrant målade hjärtan i rött eller rosa – ett för vart och ett av landets över 140 000 coviddöda. Varje vecka målas nya hjärtan dit av frivilliga.

I parken National Mall i USA:s huvudstad Washington DC täcks stora delar av marken sedan i september av vita flaggor – en för varje coviddöd. USA har det högsta antalet döda i världen räknat i absoluta tal, över 745 000.

Exakt hur många?

Vita flaggor användes även i Brasiliens huvudstad Brasilia. Anhöriga placerade ut sådana framför kongressen i en manifestation för att fästa uppmärksamhet på att över 600 000 människor dött i viruset där.

I Sydafrika däremot har blåa och vita band knutits runt staketet på St James kyrka öster om Johannesburg för att hedra de 89 000 döda.

Exakt hur många som avlidit med covid-19 i världen är omöjligt att säga, eftersom olika länder har olika sätt att föra statistik. Enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning passerades femiljonersstrecket för några veckor sedan medan Johns Hopkins University i USA räknade till 4 990 000 döda på lördagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig