Nyheter

Biskopar erkänner kyrkans ansvar för övergrepp på barn

Ärkebiskop: Det för med sig skyldighet att skapa rättvisa och att hela

[object Object]
Katolska kyrkan har som institution ett ansvar för de tusentals övergrepp på barn som begåtts, anser biskopskonferensen i Frankrike.

Kyrkan är också skyldig till att ha tillåtit att övergreppen kunde ske “systematiskt”, enligt ärkebiskop Eric de Moulins-Beaufort som leder biskopskonferensen.

– Det här ansvaret för med sig en skyldighet att skapa rättvisa och att hela, sa han.

120 biskopar från hela landet deltar i mötet som varar en vecka. Även om sexuella övergrepp inom Katolska kyrkan inte är det enda ämnet för konferensen är stora delar av tiden vigd åt att bekämpa “våld och sexuell aggression riktad mot minderåriga”.

I en 2 500 sidor lång rapport av en oberoende kommission som släpptes den 5 oktober, avslöjades att problemet med övergrepp mellan åren 1950 och 2020 var “massivt” och hade tystats ner under årtionden. De flesta av offren för övergrepp inom Katolska kyrkan i Frankrike var pojkar som ännu inte kommit i puberteten, enligt rapporten.

Offren har inför biskopsmötet krävt att Katolska kyrkan som institution tar på sig ansvaret för dåden, vid sidan av enskilda prästers skuld till övergreppen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig