Nyheter

Efter DagenGalan: ”Superpeppande att få det stödet”

Medmänniskor och musiker var några av klasserna på galan

Anne Drewitz från Göteborg var en av Oh, Brilliants stipendiater - hon ska köpa en keramikugn för bidraget.
Både kända namn och nya bekantskaper stod i fokus när DagenGalan arrangerades i Örebro. När kvällen var över hade åtta personer – och en hel församling – fått priser och stipendier.
– Det betyder så mycket att få en sådan uppmuntran, säger Martina Möllås, årets Utbult-stipendiat.

Pingstkyrkan i Örebro stod värd när DagenGalan arrangerades för tredje året under lördagskvällen. När värdarna Felicia Ferreira, Dagens chefredaktör, och Mattias Martinson, evangelist på Compassion, hälsade välkomna satt det gott om gäster både i bänkraderna och framför direktsändningen på tv. Under kvällen varvades musikaliska inslag – såväl klassiska lovsånger som den norske stjärnan Christian Ingebrigtsens egenskrivna låtar – med prisutdelning i någon av de olika kategorierna.

Några priskategorier var välkända för dem som följt DagenGalan tidigare. Årets medmänniska har länge delats ut till en person som varit med och gjort skillnad. I år blev det Margareta Alexandersson från Mariestad som tilldelades priset. Redan 1980 var hon med och startade Ria i Mariestad, och nu – över 40 år senare – fortsätter hon att sprida glädje i sin hemstad.

När det gäller Årets opinionsbildare var det ett känt namn som tog hem den segern – Joel Halldorf, akademiker och kulturskribent, i hård konkurrens med Elise Lindqvist och Martin Tunström.

Kvällens värdar Felicia Ferreira från Dagen och Mattias Martinson från Compassion.

Nytt pris

Andra priser var helt nya. Dit hörde Årets församling, som för första gången delades ut till en församling som på något sätt har utmärkt sig under det föregående året. Tre församlingar var nominerade: Smyrnakyrkan i Göteborg, Värsås missionsförsamling och Öjersjökyrkan i Partille. Det blev den sistnämnda, en nystartad samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan i Öjersjö utanför Göteborg, som kammade hem utmärkelsen. Prästen Anders-Peter Sjödin var den som gick upp och tog emot det, men han passade också på att hylla kyrkans volontärer som var med på galan.

– Jag kände att jag inte kunde åka hit ensam. Vi kör detta tillsammans, sa Anders-Petter Sjödin när han stod med diplomet i ena handen direkt efter att galan avslutats.

Att starta en kyrka i Öjersjö var ingen självklarhet och det har varit en utmanande väg dit för församlingen. Anders-Petter Sjödin fick ett tilltal från Gud en dag när han satt och förberedde en begravning.

– Sedan har vi försökt få tag på en tomt och lyckades till slut köpa en från Saronkyrkan. Den ligger jättevackert precis mellan två sjöar, säger han.

Nu finns där en aktiv och livfull verksamhet i Öjersjökyrkan – men utmärkelsen som Årets församling på DagenGalan kom ändå som en överraskning.

– Jag blev förvånad. Vi kan inte mäta oss med Smyrna som har funnits i hundra år och har 3 000 medlemmar, de gör ett fantastiskt arbete. Vi tänkte bara att det kul att vara med, säger Anders-Petter.

Bildas folkbildningspris var också ett nyinstiftat pris – den första pristagaren blev Berit Carlström, som rev ner skratt när hon berättade om sin syn på åldrande.

Berit Carlström får ta emot Bildas folkbildningspris.

“Uppskattar det enormt”

Utbult-stipendiet är ett stipendium som har delats ut ända sedan 1999 och genom åren har några av de allra kändaste inom kristen musik fått priset. Den här gången blev det körpedagogen och musikern Martina Möllås, som rördes till tårar när hon fick ta emot priset under kvällen.

– Jag uppskattar detta otroligt mycket. Dels är det en ekonomisk uppmuntran, men också en bekräftelse att fortsätta med sin musik, säger hon.

Att få ta emot stipendiet som bär Roland Utbult namn, som under kvällen själv nämnde att det är 50 år sedan han skrev sin första låt, var extra speciellt, säger Martina Möllås.

– Roland är en enorm förebild, jag älskar hans sånger. Det är 50 år sedan han skrev den första, men när man går tillbaka till texterna håller de fortfarande och det är inte så många kristna låtskrivare där språket funkar så långt efteråt, säger hon.

Martina Möllås uppträder under DagenGalan.

Svårt val

Roland Utbult själv säger att Martina Möllås var en värdig vinnare.

– Det var dags för Martina Möllås att få det. Hon är en stjärna på min himmel och skriver fantastiska sånger. Hon sällar sig till skaran som fått stipendiet som haft en enorm potential, som Evelina Gard, Samuel Ljungblahd och Maria Gustin Bergström, som i dag betyder väldigt mycket för kristen musik, säger Roland Utbult.

Ändå var det ett tufft val för juryn. De andra två nominerade, Per Alexandersson och Olivia Junholm, visade prov på sina musikaliska färdigheter under kvällen och de sa också några ord inför låtarna som en introduktion.

– Vi har känt i juryn att det är tre kandidater som sticker ut. Nu blev det väldigt påtagligt när vi fick en introduktion till sångerna. Det var ett starkt startfält och liveframträdanden här var berörande, säger Roland Utbult.

Ska köpa ugn

Till kvällens yngsta vinnare hörde de som fick stipendier från den nystartade organisationen Oh, Brilliant. Med hjälp av sin fond vill de uppmuntra och stärka ungdomar i sin tro och ge dem bättre förutsättningar för att utföra sin projekt. I år var det fyra ungdomar som fick ta emot stipendiet: Clara Göthberg fick ta emot det för sin skådespelarutbildning i USA och Betty Wågbrant och Emma Alfredsson för en missionsresa till Alaska. Även keramikern Anne Drewitz fick ta emot det för ett väldigt specifikt ändamål – att köpa en ny brännugn.

– Stipendiet är på 15 000 kronor och jag har fått erbjudande att köpa en brännugn för precis det av en bekant, så det passar perfekt, säger hon.

Just nu studerar Anne Drewitz keramik ett par dagar i veckan och arbetar extra i en möbelbutik i Göteborg. Med stipendiet får hon möjlighet att förverkliga en av sina stora drömmar på sikt – att få fler äldre att arbeta med.

– Jag har själv jobbat inom äldrevården och skulle gärna få in lite keramikworkshops där. Det är ett kreativt arbetssätt för att hålla i gång kropp och själ, så det är en dröm jag har, säger hon.

Hon var bara en av många som fick pris eller stipendium på DagenGalan, och hon menar att en sådan uppmuntran kan göra stor skillnad för enskilda, kanske särskilt unga.

– Det är så bra att Oh, Brilliant delar ut detta. Jag tror att det finns så många fler unga kristna som vill göra något men som inte rent ekonomiskt har möjligheter, så det är superpeppande att få det stödet, säger Anne Drewitz.

---

Fakta: Alla pristagare under DagenGalan

  • Utbult-stipendiet: Martina Möllås.
  • Årets församling: Öjersjökyrkan i Partille.
  • Årets opinionsbildare: Joel Halldorf.
  • Årets medmänniska: Margareta Alexandersson.
  • Bildas folkbildningspris: Berit Carlström.
  • Oh, Brilliants stipendium: Betty Wågbrant och Emma Alfredsson, Clara Göthberg, och Anne Drewitz.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig