Nyheter

Hillsong tvingas ställa in ”This is Christmas”

Andreas Nielsen till Dagen: En jättestor besvikelse

Med kort varsel tvingas Hillsong ställa in “This is Christmas” som skulle ha arrangerats utomhus på Avenyn i Göteborg och i Kungsträdgården i Stockholm. Orsaken är de skärpta restriktionerna.
– Det är så klart en jättestor besvikelse, säger pastor Andreas Nielsen till Dagen.

Julshowen “This is Christmas” är Hillsongs största återkommande arrangemang och lockar varje år tusentals besökare. Förra året blev det en digital föreställning och i år var tanken att Hillsong skulle inta Kungsträdgården i Stockholm och Avenyn i Göteborg under två kvällar.

Men så kom beskedet att nya restriktioner införs från och med den 1 december. Och trots att restriktionerna i första hand påverkar arrangemang inomhus förklarar Andreas Nielsen att det är omöjligt att genomföra “This is Christmas”.

– Som arrangör är man ansvarig för att arrangemanget genomförs på ett smittsäkert sätt utan trängsel och köbildning. Både Kungsträdgården och Avenyn är offentliga platser och det är omöjligt för oss att ha koll på vad folk gör. Dessutom har vi hört att restriktionerna eventuellt kan skärpas ännu mer beroende på hur smittspridningen utvecklas och vi kan helt enkelt inte garantera att vi kan följa riktlinjerna.

Rekordstor social insats

Andreas Nielsen sticker inte under stol med att det blev en stor besvikelse för alla inblandade när restriktionerna presenterades och det stod klart att “This is Christmas” inte skulle kunna genomföras. Han förklarar att anställda och volontärer har jobbat hårt i månader med förberedelserna.

– Parallellt med detta ska vi nu dessutom hantera omställningen av vår ordinarie verksamhet som också påverkas av restriktionerna.

Trots detta har Hillsong, med kort varsel, beslutat att göra sin största sociala insats någonsin.

– Vi vrider hela satsningen, säger Andreas Nielsen och berättar att en stor del av pengarna som skulle ha använts för “This is Christmas” nu kommer att gå till kläder och mat till hemlösa och för att bekämpa barnfattigdom i utsatta områden. Han förklarar också att den sociala satsningen inte enbart riktar sig till utsatta människor i Stockholm och Göteborg utan i samtliga städer där Hillsong har verksamhet.

Önskar tidigare information

– Även om vi inte kan göra det vi hade planerat så kommer vi att göra en stor insats. Vi ställer inte in, vi ställer om och att det inte blir “This is Christmas” innebär att medarbetare och volontärer friställs och att vi även kan lägga mer pengar på de sociala insatserna.

När det gäller smittspridningen i Sverige säger sig Andreas Nielsen ha förståelse för oron inom vården. Samtidigt uttrycker han frustration över att de skärpta restriktionerna, som börjar gälla på onsdag, presenterades med så kort framförhållning.

– Jag önskar att vi hade fått veta det här tidigare. Det hade verkligen underlättat för oss.

---

Fakta: Hillsong i Sverige

  • Hillsong finns på följande orter i Sverige: Stockholm (City, Norra och Södra), Göteborg, Jönköping samt Örebro.
  • Hillsong finns även i Malmö, men organisatoriskt tillhör församlingen Hillsong i Köpenhamn.

---

Fler artiklar för dig