Utrikes

Trump: Netanyahu ville aldrig ha fred

Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu var aldrig intresserad av fred med palestinierna, hävdar USA:s tidigare president Donald Trump enligt utdrag från en ny bok.

– Jag tror aldrig att “Bibi” (ett smeknamn på Netanyahu) ville ha något avtal, säger Trump i den israeliske Axios-journalisten Barak Ravids kommande bok, enligt utdrag från den som publiceras i israeliska medier som Times of Israel.

– Jag hade trott att palestinierna var omöjliga och att israelerna skulle göra vad som helst för att uppnå fred och ett avtal. Jag fann att det inte var sant.

Abbas “som en far”

Trump uppges beklaga sig över att Netanyahu hela tiden uppmuntrade den fredsplan som den amerikanska regeringen höll på att ta fram, för att sedan bara hålla dem på halster.

Amerikanen hävdar vidare att han personligen stoppade israeliska planer på att annektera och bebygga ytterligare områden på Västbanken.

– Jag blev arg och jag stoppade det, för det var verkligen att gå för långt. Det var att gå alldeles för långt, du vet, när han gjorde hela “Låt oss bygga, låt oss ta allting och bara börja bygga på det”-grejen. Vi var inte nöjda då, citeras Trump ungefär.

2017 träffade den dåvarande amerikanske presidenten palestiniernas ledare Mahmoud Abbas. Han berättar i boken att de två talades vid en lång stund, att Abbas kändes “nästan som en far” och att palestiniern tycktes desto mer angelägen om ett fredsavtal.

Trump arg på Biden-gratulation

Ända sedan Benjamin Netanyahu gratulerade Joe Biden till segern i presidentvalet för ett år sedan har relationen mellan Donald Trump och Netanyahu varit kylig.

– Han var väldigt tidig. Tidigare än de flesta. Jag har inte pratat med honom sedan dess. F*ck him, säger Trump i intervjun med Barak Ravid, enligt Times of Israel.

Tidningen visar dock att Netanyahu jämfört med många andra världsledare gratulerade Biden relativt sent, flera timmar senare.

Omni skriver att Barak Ravid, som till vardags är medarbetare på den amerikanska nyhetssajten Axios, berättar att Trump vid två intervjutillfällen återkommande gick till attack mot Netanyahu.

Donald Trump hyllar samtidigt Benny Gantz, som utmanade Netanyahu om makten i Israel och som i dag är försvarsminister i landets breda koalitionsregering. Fredsplanerna hade varit lättare att sätta i verket med Gantz vid makten, anser Trump, eftersom palestinier hatar Netanyahu “passionerat”.

Fler artiklar för dig