Nyheter

Iran ändrar sig – tillåter kristna husförsamlingar

Fängslade kristna får resning efter att Högsta domstolen kommit med ett nytt besked

Nio kristna dömdes till fem års fängelse för att ha startat en husförsamling i Iran. Nu får de en ny rättegång sedan Irans högsta domstol har beslutat att husförsamlingar är lagliga.
“Det här är fantastiska nyheter”, skriver den kristna organisationen Open Doors.

I början av 2019 greps nio kristna konvertiter för att ha startat en husförsamling i staden Rasht i norra Iran. Efter nio månader kom domen: alla nio dömdes till fem års fängelse. Motiveringen från domstolen var att de anklagade konvertiterna skulle ha “handlat emot nationens säkerhet genom att främja kristen sionism”. De överklagade sina domar, men de stod fast då.

I slutet av november kom dock ett överraskande beslut. Då meddelade högsta domstolen i Iran att de nio dömda beviljas resning för en ny rättegång. Anledningen är att domstolen har kommit fram till att “främjandet av kristendom och skapandet av en husförsamling inte är kriminaliserat enligt lagen”.

Kan ge ökad trygghet

Organisationerna Open Doors, som bevakar kristnas rättigheter över hela världen, och Article 18, som fokuserar på religionsfrihet i Iran, kallar beskedet för “fantastiskt”.

– Vi välkomnar detta utslag från den högsta domstolen i landet. Högsta domstolens beslut borde nu leda till att de nio kristna släpps efter en ny rättegång, sa Mansour Borji, som arbetar på Article 18 och samarbetar med Open Doors för att hjälpa kristna i Iran.

Han fortsatte med att säga att domen kan ge ökad trygghet till andra i samma situation.

– Ännu viktigare är att det kommer att ge dem – och tusentals andra kristna över hela landet – hopp om att nu kunna be tillsammans i sina hem utan att behöva frukta att de ska hamna i fängelse, sa Mansour Borji.

Ser det som sekt

Högsta domstolen skrev i sin motivering att husförsamlingar inte kan anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet, även om de benämnde de dömda kristnas husförsamling som en sekt:

“Att bara predika kristendom, och att främja den ‘evangelikala sionistiska sekten’, som båda uppenbarligen innebär att sprida kristendom genom husförsamlingar, är inte ett uttryck för planer att störa rikets säkerhet, varken internt eller externt”, skrev domstolen.

I det iranska rättssystemet har prejudikat efter tidigare domar ingen stor roll, enligt Open Doors. Men Högsta domstolens nya besked gällande hur de ser på lagen kan få stor betydelse, inte bara för de nio fängslade kristna som nu får en ny rättegång, utan även för framtida rättsfall.

---

Fakta: Religionsfrihet i Iran

  • Enligt Open Doors är Iran på plats åtta över länder i världen där förföljelsen av kristna är som värst.
  • I mars 2021 infördes en ny lag – kallad paragraf 500 – som gör det möjligt att döma den som anses “sprida propaganda mot islam” till fängelse.
  • De nio kristna i artikeln ovan dömdes dock enligt andra paragrafer i lagen, där Högsta domstolen nu alltså gör en annan bedömning.
  • Fler än 20 kristna sitter just nu i fängelse i Iran för att ha deltagit i husförsamlingar, enligt Open Doors.

---

Fler artiklar för dig