Nyheter

Svenska kyrkan i Örebro vill starta bilpool

Örebro pastorat vill starta en fordonspool där även församlingsmedlemmarna ska få möjlighet att hyra bil. Det rapporterar Sveriges radio P4 Örebro.

Svenska kyrkan i Örebro vill driva på utvecklingen för en grön omställning. Nu har de beviljats pengar för att under våren undersöka möjligheten att starta en fordonspool.

– Vi i kyrkan vill vara med och driva en förändring för omvärlden. Inte bara ta ansvar för vad som händer inom våra väggar och att minska vår egen miljöpåverkan utan även driva en omställning i hela samhället, säger Sara Bronner, hållbarhetsutvecklare på Örebro pastorat till Sveriges radio.

– Då tänker vi att då kan vi slå två flugor i en smäll. Och när vi ställer om till fler elbilar i vår verksamhet och för våra medarbetare så ska vi också tillgängliggöra dem för våra församlingsmedlemmar är tanken. Församlingen kanske kan göra sig av med sina gamla fossilbilar och i stället vara med i en bilpool som kyrkan driver.

Sara Bronner, som tidigare haft politiska uppdrag för Miljöpartiet, talar i radiointervjun sig varm för fördelarna med en bilpool. Hon tror att kyrkan skulle behöva hitta ett samarbete med någon aktör som redan sysslar med fordonspooler.

Därför ska pastoraten i Örebro, Umeå och Malmö under våren genomföra en förstudie hur det skulle kunna se ut i praktiken. Sara Bronner tror att detta kan vara framtiden.

– Vi har ju en tradition vana att vi vill äga vår egen bil, men jag tror fler inse att det är ganska smart och smidigt att slippa äga sin egen bil. Jag tror beteendeförändring som är på gång hos ganska många, säger hon.

---

Fakta: Bilpool

  • En bilpool innebär att ett antal personer samsas om en eller flera bilar.
  • Det innebär att du bara betalar för bilen då du använder den.
  • Det har visat sig att den som går med i en bilpool ofta minskar sitt bilåkande genom främst bättre planering.

Källa: Gronabilister.se

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig