Nyheter

Equmeniakyrkan ger bort mat från inställd konferens

Tusentals portioner kommer att levereras till församlingar som delar ut maten till utsatta

På Immanuelskyrkans kyrktrappa samlades folket från Vineyard och Immanuelskyrkan för att ta emot Korskyrkans vänner. En symbolik för att de tre norrköpingsförsamlingarna från och med nu huserar under samma tak.
Equmeniakyrkan tvingades skjuta upp sin fysiska konferens på ett hotell i Stockholm, men maten var redan betald. Då bestämde de sig för att skänka måltiderna – över 1 000 portioner – till luncher för hemlösa och utsatta.
– Det känns som en positiv lösning mitt i det tråkiga, säger samfundets kyrkosekreterare Klas Johansson.

Den här veckan var det tänkt att Vinterkonferensen – Equmeniakyrkans stora medarbetarträff – skulle hållas på ett hotell i centrala Stockholm. Så blev det inte: med tanke på smittspridningen valde samfundet att ta det säkra före det osäkra och hålla konferensen digitalt. Samtidigt var konferensens måltider redan bokade, utan någon möjlighet att få tillbaka pengarna från hotellet.

– Den här typen av verksamheter faller lite mellan stolarna då det inte är en privat eller offentlig sammankomst, så vi kan inte få någon ersättning med hänvisning till restriktionerna, säger Equmeniakyrkans kyrkosekreterare Klas Johansson.

Tar hjälp av nätverk

När Equmeniakyrkan insåg att de hade mycket mat över kollade de med initiativet Lunch i gemenskap. På lördagar turas nämligen församlingar i Stockholm om, i samarbete med organisationen Ny gemenskap, att erbjuda gratis lunch till hemlösa och utsatta med hjälp av bidrag från den som vill ge. De som organiserar detta mottar gärna mat för sina luncher – så även nu. Därmed kommer de att få ta emot råvaror för tre tillfällen framöver.

Klas Johansson, Equmeniakyrkans kyrkosekreterare.

– De är jätteglada för det. Nu är maten ordnad för dessa tre luncher framöver, säger han, och tillägger att det första tillfället där samfundets konferensmat delas ut blir 29 januari i Immanuelskyrkan i Stockholm.

Lagar på plats

Det är just råvaror som kommer att levereras snarare än färdiga måltider.

– Eftersom de ändå brukar göra maten där var det enklast att ge dem råvarorna direkt, säger Klas Johansson.

Han tror att det rör sig om åtminstone 1 000 portioner som nu kommer att gå till den som behöver det. Klas Johansson är glad över att det nu ändå kommer någon till del.

– Även om vi förstås ville genomföra konferensen som vi hade tänkt känns detta som en positiv lösning mitt i det tråkiga, säger han.

---

Fakta: Lunch i gemenskap

  • Lunch i gemenskap är ett projekt startat av Ny gemenskap, en organisation som arbetar med hjälp till utsatta.
  • Nästan varje lördag erbjuder de i samarbete med en församling gratis lunch mellan 12 och 14.
  • Filadelfiakyrkan, Immanuelskyrkan, S:t Matteus kyrka och Frälsningsarméns Templet är några av kyrkorna som kommer att delta i projektet under våren.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig