Nyheter

Reg-skyltar med religiösa ord får nobben

“Samhällsklimatet har utvecklats på ett sådant sätt att sådana anspelningar kan väcka anstöt”

Personliga registreringsskyltar blir allt vanligare. Men de som i fjol ville pryda sin bil med “MARTYR” och “EXODUS” fick nobben.

Allt fler ansökningar får avslag för att skyltförslagen väcker anstöt. Ur förra årets lista över ord som människor ansökte om att få använda – men som myndighetens utredningsgrupp ratade – märks också “NYKTER”, “666” och “ATEIST”.

– Det kan vara anspelningar på alkohol, droger, sex, sjukdomar, kriminalitet, religion och politik, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen, om de skyltar som får avslag:

– Det handlar inte om att myndigheten gör något ställningstagande gällande politik eller religion. Det är snarare så att samhällsklimatet har utvecklats på ett sådant sätt att sådana anspelningar kan väcka anstöt, tillägger han.

Under 2021 avslogs 211 ansökningar av det skälet – ett rekord, och avslagen har stadigt ökat under åren.

Fler artiklar för dig