Nyheter

Papperslösa migranter tvingas lämna kyrka

Flera hundra migranter sökte sig till en kyrka i Bryssel för att slippa bli utvisade

[object Object]
I ett år har en kyrka i centrala Bryssel tillåtit papperslösa migranter att hålla sig borta från myndigheterna. Nu ber de dem att lämna.

Det var i januari 2021 som några hundra migranter sökte sig till kyrkan i Béguinage i Bryssel, som en sista åtgärd efter att ha fått avslag på sina asylansökningar. Tack vare kyrkans skydd kunde de hålla sig undan polisen och under året som gått har de fått en hel del uppmärksamhet, inte minst efter att en hungerstrejk inleddes.

Ber dem lämna

Men nu, ett år senare, har kyrkans företrädare tröttnat på situationen och uppmanar de sista migranterna som bosatt sig i kyrkan att lämna. Omkring 20 personer ska finnas kvar i kyrkan.

“Det är inte mänskligt. Det finns bara en vattenkran och en toalett och ingen värme”, skriver prästen Daniel Alliët i ett meddelande på kyrkans hemsida, rapporterar Politico.

Som präst har han under lång tid kämpat för migranternas sak, men ber nu alltså de sista migranterna att lämna kyrkan som inte anses lämplig som bostad under vinterkylan. Som mest var det drygt 400 personer som sökte skydd inne i kyrkan.

Ingen skillnad

De flesta som sökte sig dit gjorde det med hopp om att få stanna i Belgien, efter att ha fått avslag på sina asylansökningar. Men för de flesta gjorde det ingen större skillnad, enbart en handfull av migranterna fick sina beslut ändrade. De som fick tillåtelse att stanna i Belgien var kvinnor och barn.

Kyrkan, Saint-Jean-Baptiste-au-Béguinat, vädjar nu om hjälp att ta hand om de migranter som fortfarande är kvar i lokalerna och hoppas att andra grupper i civilsamhället kan träda fram och ta ansvar för situationen.

---

Fakta: Kyrkofrid

  • Kyrkofrid är ett begrepp som används för att signalera att kyrkorummet är en säker plats.
  • Därför händer det att folk gömmer sig undan polisen inne i kyrkan, exempelvis migranter.
  • De gånger polisen ändå går in i kyrkor för att hämta folk blir det ofta under stor kritik.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig