Nyheter

Ebba har tre minuter på sig att prata hopp med tungt gängkriminella

Brottsförebyggande rådet, Brå, hoppas på kyrkorna när metoden mot gängvåldet ska utökas

I Malmö får de grövsta gängkriminella möta Svenska kyrkans diakon Ebba Älverbrandt inom “Sluta skjut”. Hon brukar berätta om vad som händer med barnen i grannskapet som har sett blodet rinna ut från huvudet på den skjutne. Och vid ett tillfälle om möjligheten för de gängkriminella att ta på sig Guds rustning i stället för skyddsvästen.

“Vi vill inte att du ska bli dödad. Vi vill inte att du ska döda någon.” Budskapet inom den brottsförebyggande metoden “Sluta skjut” är tydligt när polisen, kriminalvården och Malmö stad ihop med diakonen Ebba Älverbrandt från Svenska kyrkan, imamen från moskén, och ytterligare någon från civilsamhället, möter nyckelpersoner bland de gängkriminella vid en så kallad call in, enligt amerikansk modell.

Killarna är utvalda för att sprida budskapet från “Sluta skjut”. Att närvara på samlingen ihop med ett 30-tal åhörare från civilsamhället ingår i det domstolsbeslut de har på sig. Hörsammar de gängkriminella inte budskapet drabbas de och deras grupper av sanktioner från samhället får killarna veta. Samtidigt ges erbjudande om stöd och hjälp, inte minst genom de religiösa företrädarna som finns på plats.

Krigstrauman väcks av skotten

– Det känns otroligt meningsfullt. Jag försöker ge ett fredens budskap och en innanför-blick kring hur det kan upplevas efteråt för de föräldrar och barn som varit på plats vid skjutningen, säger Ebba Älverbrandt, som har deltagit vid tre så kallade call in med gängkriminella sedan 2018.

– För mamman som upplevt Balkankriget kan krigstrauman väckas av skotten. Barn som ser någon dö på gatan, eller ser blodspåren som är kvar när de ska gå till skolan, bär med sig de upplevelserna hela livet. Det är fruktansvärda bilder, och ger en enorm otrygghet och sorg för dem som finns kvar i området.

Budskap om fred

Tre minuter har Ebba Älverbrandt på sig att tala till de ditkommenderade killarna, som har eskorterats in av polis. Ofta känner personalen från fritidsgården och imamen de här killarna bättre än vad hon gör, men Ebba Älverbrandt tror ändå det är viktigt att hon som Svenska kyrkans representant här står tillsammans med imamen och ger samma budskap om behovet av fred och att vi människor hänger ihop med varandra.

Imamen citerar ofta Koranen till gängmedlemmarna med muslimsk bakgrund. Och vid ett tillfälle upplevde Ebba Älverbrandt att Gud talade till henne natten innan om att killarna kunde ta på sig det Bibeln talar om som Guds rustning, som alternativ till de skyddsvästar de ofta har på sig.

– Även om det fanns en del tveksamhet runt omkring tog jag mod till mig och uppmanade dem: “Ta på er Guds rustning så att ni kan göra motstånd mot ert eget inre mörker och mörkret som förföljer er. Sätt på er sanningen som bälte och trons sköld … och kom ihåg att det finns en annan rustning än skyddsvästen”, berättar Ebba Älverbrandt.

Särskilt utsatt område

Hon jobbar till vardags som diakon i Fosie kyrka i södra Malmö, och inne på fängelser i ideella organisationen Försoningsgruppen. I församlingen finns miljonprogramsområdena Nydala, Hermodsdal och Lindängen, som klassas som “särskilt utsatt” område av polisen. Här jobbar Svenska kyrkan tillsammans med övriga civilsamhället för att komplettera stadens krisstödsorganisation vid skjutningar och andra allvarliga händelser.

När det skedde en bombning och rutorna krossades på Fosie livs i maj förra året, inte långt från kyrkan, var diakonen Ebba Älverbrandt ihop med ett 20-tal olika representanter från det lokala civilsamhället på plats dagen efteråt och “kärleksbombade”.

– Vi hängde upp garntextilier med hjärtan, ritade med gatukritor ute, bakade kolakakor och hade med oss små leksaker till barnen. Det blev massor av fina samtal. Vi överlämnade också en blombukett till ägarna i livsbutiken som var på lagret när det smällde. Blommorna blev ett budskap både till ägarna och de som handlar där om att vi tänkte på dem.

Vill se fler liknande projekt

William Wikström, projektledare hos Brottsförebyggande rådet, Brå, är glad för “Sluta skjut” i Malmö. Han konstaterar att antalet skjutningar i Malmö har minskat med liknande procentsats som i USA sedan projektet inleddes, även om det är för litet underlag för att ge statistisk signifikans i dagsläget.

Men så många goda inslag finns redan nu att regeringen vill att liknande brottsförebyggande satsningar ska göras också i Göteborg, Örebro och Uppsala. Även här hoppas William Wikström hos Brå att kyrkorna ska vara med och bidra.

– Min förhoppning är att många kyrkor ska haka på de lokala satsningar som sker framöver, säger han.

Uppfattar utsträckt hand från kyrkorna

William Wikström och Brottsförebyggande rådet deltog i det seminarium som Sveriges kristna råd i förra veckan höll kring gängvåldet.

– Jag tar med mig därifrån att det frågan lever i kyrkorna runt omkring i landet och att det pågår väldigt mycket. Det verkar finnas en vilja och en utsträckt hand att vara delaktiga, något som är oerhört positivt.

Ebba Älverbrandt i Fosie kyrka i Malmö säger att hon som diakon i kyrkan vill stå i försoningens tjänst, vara en profetisk röst mot missförhållanden i samhället samtidigt som hon vill representera Jesu kärlek i handling. Arbetet i “Sluta skjut” är en del i detta.

---

Fakta: Skjutningar i Malmö

  • Polisen skjutningar visar att skjutningarna i Malmö har minskat de senaste åren. 2020 skedde 20 skjutningar, jämfört med 65 skjutningar 2017.
  • När det gäller dödade i skjutningarna var antalet 3 (2020) jämfört med 7 (2017).

---

Fler artiklar för dig