Nyheter

Brittisk kyrka blev av med tornspira i storm

Präst: Det gick så snabbt, allt hände inom loppet av cirka 20 minuter

Stormen Nora, som i Storbritannien fått namnet Eunice, har orsakat stora skador. Bland annat blev kyrkan St Thomas i Wells i grevskapet Somerset i sydvästra Storbritannien av med toppen på tornet.

Ett videoklipp visar hur spiran först gungar i stormbyarna innan det faller till marken.

– Vi är alla chockade, byggnaden har stått här sedan slutet av 1800-talet och spiran syns på långt avstånd, säger prästen Claire Towns till Sky News.

– Den är en symbol för vårt samhälle, fortsätter hon men tillägger att hon är tacksam över att ingen skadades av den fallande spiran.

St Thomas byggdes på 1850-talet och stenkyrkan är en så kallad Klass 2-byggnad vilket innebär att den anses vara “särskilt viktig” att bevara.

Tänkte mest på träden

På grund av vindriktningen landade spiran på marken, något Claire Towns är glad för. Hon förklarar att en annan vindriktning troligtvis hade resulterat i större materiella skador eftersom spiran då hade landat på kyrkans tak.

Att stormen Eunice skulle innebära hårda vindar kom inte som någon överraskning för invånarna i Wells. Men Claire Towns säger till Sky News att hon var mest bekymrad för träden på kyrkans mark. Kyrkan tänkte hon inte lika mycket på eftersom den hade klarat av många stormar.

– Några minuter senare fick jag ett samtal från polisen som undrade om jag kunde komma och titta på spiran.

Filmade med mobiltelefon

Hon mötte poliserna vid kyrkan och konstaterade att situationen var allvarlig. Sedan gick hon hem igen och från sitt fönster kunde kon se hur spiran föll mot marken.

– Det gick så snabbt, allt hände inom loppet av cirka 20 minuter.

En annan som bevittnade händelsen var 17-årige Matt Hodson. Han tog fram sin mobiltelefon och filmade allt.

– Jag såg att toppen på spiran hade flyttat sig lite närmare kanten och när vinden blev allt hårdare förstod jag att den kunde falla, säger han till ITV News.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig