Nyheter

Kyrktorn började svaja i stormen

Nära katastrof i Haag där ett helt kyrktorn var nära att falla till marken

Ett 72 meter högt kyrktorn i Nederländerna började “dansa som en magdansös” mitt under en storm. Rasrisken var uppenbar, nu väntar renovering.

Det är inte ofta man ser kyrktorn gunga fram och tillbaka i vinden. Men det var vad som hände i den holländska staden Haag, där ett av tornen till kyrkan Elandkerk började kränga för vinden. På filmupptagningar ser det oroväckande svajigt ut, nästan som att man förväntar sig att kyrktornet på något sätt ska rasa ihop.

En talesperson från kyrkan beskrev det som att kyrktornet dansade som en magdansös, rapporterar CNE News.

Fick evakuera

Området runt kyrkan blev snart evakuerat då det fanns risk att kyrktornet skulle rasa. Men innan beslutet var fattat gick det att se bilar och människor på gatan nedanför, samtidigt som kyrktornet krängde fram och tillbaka.

Själva tornet höll till slut, även om delar av taket rasade ner under stormen.

Av förklarliga skäl har gudstjänster och verksamhet inne i kyrkan ställts in, då tornet är i behov av renovering på grund av stormen Eunice.

Vill tillbaka till kyrkan

En av gudstjänstbesökarna berättar för Nederlands Dagblad att hon inte är speciellt orolig.

- Bara ett av tornen vinglade. Det andra är stabilt och där finns också kyrkklockorna, så det är extra tungt, sa 89-åriga Trees Krans.

Men hon konstaterade att kyrkans gamle präst nog var tvungen att hålla ett extra öga på kyrktornen uppifrån himlen. Trees Krans berättar att hon hoppas kunna återvända till kyrkan för gudstjänst inom kort, tills vidare får hon nöjda sig med tv-gudstjänsterna.

Flera andra kyrkor drabbades också av stormen Eunice, exempelvis rasade en tornspira ner på en kyrka i England, även andra kyrkor i Europa fick mindre skador.

---

Fakta: Stormen Eunice

  • Flera länder i Europa har drabbats av stormen Eunice, som även skördat minst sex människoliv, främst då träd fallit ned.
  • Stormen härjade som värst på de brittiska öarna samt i norra Frankrike och i Belgien och Nederländerna.
  • Även delar av Sverige fick känna av stormen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig