Nyheter

Oro bland elever efter skoldådet - Präst: Viktigt att vi finns här nu

“Obeskrivligt”, säger prästen Karin Pråmell om det som har hänt - två personer döda på skola i Malmö

Två lärare dog efter ett dåd på Malmö Latinskola. Flera av kyrkorna i Malmö håller nu öppet och kyrkans personal är också med i den krisgrupp som bildats.

Polisen uppger att det är en 18-årig elev från Trelleborg som ligger bakom det uppmärksammade överfallet på Malmö Latinskola där två av lärarna dödades. Motiv och gärningsman ligger dock polisen lågt med initialt.

Vad som är klart är att polisen larmades 17.12 på måndagseftermiddagen, då skulle elever precis öva inför ett kommande spex. Strax innan hade också ett seminarium om religiösa samfund ha avslutats, men enligt uppgift till Dagen ska detta seminarium inte ha något med händelsen att göra. Det tog tio minuter från att larmet kom in till att den misstänkte kunde gripas.

Öppna kyrkor

Flera av Malmös kyrkor ser till att hålla kyrkorna öppna och flera av skolans ungdomar har sökt sig till S:t Pauli kyrka.

– Vi tänker att det här är en plats där det finns möjlighet att samlas, där det finns någon att prata med och få sitta ner en stund, säger prästen Karin Pråmell som själv är på plats inne i kyrkan när Dagen når henne.

Hon berättar att skolan har bett dem att ha öppet, vilket de hade direkt på kvällen efter det dödliga dramat. Kyrkan öppnade även tidigt dagen efter för att ungdomarna som ville skulle få komma hit.

Har eleverna sökt sig till kyrkan?

– Ja, det har de gjort. Jag har träffat flera av dem, säger Karin Pråmell.

Hon berättar om oron, osäkerheten och alla spekulationer, där eleverna har många frågor efter det inträffade.

Berör hela staden

Men händelsen berör hela Malmö och kyrkan hålls öppen för alla som vill.

– Det här har drabbat människor i vår närhet, det har hänt mitt i Malmö, det påverkar alla, säger Karin Pråmell.

Vad kan ni göra?

– Vi finns här och lyssnar och ger människor det utrymme de behöver. Det är viktigt att bara finnas här och att det finns ett rum där alla får möjlighet att uttrycka sina känslor.

Karin Pråmell säger att det som hänt är obeskrivligt. Kyrkan kommer nu att hållas öppen så länge det behövs.

– Vi jobbar också tillsammans med kommunens krisgrupp, just nu behöver vi vara många vuxna runt de här ungdomarna.

Strid ström

S:t Petri kyrka är en annan av Malmös kyrkor som har öppet och flera präster finns på plats efter det som hänt.

– Det är en strid ström med folk som kommer in i kyrkan, vi har ungdomar i församlingen som går på skolan där det hände, säger Ewa-Sofia Gudmundsson, församlingsherde.

– Många tycker att det är skönt att sitta ner en stund, det är så mycket oro i världen just nu.

Ewa-Sofia Gudmundsson berättar att många är väldigt chockade över det som har hänt, självklart de elever som just nu går på Malmö Latinskola, men även de som tidigare gått där.

– Det är många känslor som kommer nu, det är obehagligt, många berörs av det som har hänt.

Vad kan ni som kyrka göra?

– Vi kan stötta människor och finnas till hands. Vi kan finnas där som medmänniskor, för ungdomarnas skull, men även som stöd för lärarna då vi är en del av en större krisorganisation. Vi är vana att hantera olika typer av kriser.

---

Fakta: Dådet i Malmö

  • Det var strax efter 17.00 på måndagen 21 mars som en elev på Malmö Latinskola gick till angrepp på skolans personal med kniv och yxa.
  • Två lärare har bekräftats ha avlidit.
  • Polisen ligger initialt lågt med gärningspersonens identitet och eventuella motiv bakom händelsen.

---

Fler artiklar för dig