Nyheter

HD-kandidat i USA pressades om sin tro

Republikanska senatorer gick hårt åt Joe Bidens domarkandidat Ketanji Brown Jackson

Ketanji Brown Jackson kan bli den första svarta kvinnan någonsin i USA:s högsta domstol. I den obligatoriska utfrågningen blev hon dock hårt ansatt och fick frågor kring sin kristna tro.
– För mig personligen är min tro väldigt viktig, men det finns det inget religiöst test i konstitutionen, sa hon.

Kampen över Högsta domstolen i USA har hårdnat under de senaste åren. Som högsta instans i det amerikanska rättssystemet har domstolen en viktig roll i att avgöra de mest kontroversiella rättsfallen – och eftersom de nio domarna tillsätts på livstid av presidenten har den fått en politisk prägel. När den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg avled 2020 och ersattes av den mer konservativa Amy Coney Barrett fick den konservativa sidan ett övertag med sex mot tre.

I början av 2022 tillkännagav en av de tre liberala domarna, 83-årige Stephen Breyer, att han skulle lämna plats åt en yngre domare som kunde nomineras av den nuvarande demokratiske presidenten Joe Biden. För några veckor sedan meddelade presidenten sitt val: Ketanji Brown Jackson, en 51-årig domare från Miami. Om hennes nominering godkänns av senaten blir hon den första svarta kvinnan någonsin bland Högsta domstolens domare.

Vägen dit har dock varit tuff. I veckan har hon grillats i den obligatoriska utfrågningen i senaten, där alla potentiella domare måste svara på frågor från senatorerna. Flera av frågorna berörde Ketanji Brown Jacksons egen kristna tro. Hon inledde själv med att tacka Gud innan utfrågningen satte i gång.

– Jag måste också stanna upp för att upprepa mitt tack till Gud, för det är tron som stöder mig i detta ögonblick, sa hon.

Fick frågor om tron

Brown Jacksons religiösa uppfattningar återkom i frågorna från senatorerna. Republikanen Lindsey Graham inledde en meningsutväxling om hur Jacksons tro påverkar hennes arbete.

– Vad har du för tro, förresten? frågade Graham.

– Jag är protestant, utan anknytning till ett samfund [non-denominational], svarade Brown Jackson.

– Skulle du på rättvist sätta kunna döma en katolik?

När Brown Jackson svarade ja gick Graham vidare till att fråga hur viktig hennes tro är i hennes vardagliga liv “på en skala ett till tio “.

– För mig personligen är min tro väldigt viktig, men som du vet finns det inget religiöst test i konstitutionen [för en domare i Högsta domstolen], svarade Brown Jackson.

Lindsey Graham försvarade frågeställningen med att Demokraterna tidigare gjort samma sak, och hänvisade till utfrågningen av Amy Coney Barrett när hon var kandidat för en lägre domstol 2017. Då hävdade den demokratiska senatorn Dianne Feinstein att “dogmen lever i dig” med referens till Coney Barretts katolska tro.

Omröstningen för Ketanji Brown Jacksons kandidatur kommer att ske senast i mitten av april och de flesta bedömare förväntar sig att den kommer att röstas igenom, trots Republikanernas motstånd.

---

Fakta: USA:s högsta domstol

  • Högsta domstolen (Supreme court) i USA är den högsta rättsliga instansen i landet.
  • Där hamnar mål som har överklagats i lägre instanser.
  • Domstolen består av nio domare som tillsätts av presidenten och som sitter livet ut.

---

Fler artiklar för dig