Utrikes

Biden om Putin: För Guds skull, den mannen måste bort

I ett tal i Polens huvudstad Warszawa riktar USA:s president Joe Biden hård kritik mot Vladimir Putin.
– För Guds skull, den här mannen får inte vara kvar vid makten.

Joe Biden höll ett skarpt linjetal på lördagskvällen framför Warszawas slott. Varningar riktades både mot Kreml och mot Rysslands president Vladimir Putin personligen.

Talet satte punkt för en fyra dagar lång Europaresa. Biden varnade för att Rysslands agerande hotar att leda till “årtionden av krig” och slog fast att Kreml försöker strypa demokratin i Ukraina.

– Den här tiden är avgörande för framtiden, sa han.

Platsen för talet var vald med omsorg. I tidigare konflikter under kalla krigets dagar valde både John F Kennedy och Ronald Reagan symboliska platser, då i Berlin, för att varna Moskva.

Bidens tal mitt i Polens huvudstad bar samma ödesmättade tyngd. Putins talesperson Dmitrij Peskov bemötte direkt den amerikanske presidentens uttalande om Putin och makten:

– Det är inte något som kan bestämmas av herr Biden. Det ska bara vara något som folket i Ryska federationen kan avgöra, sa Peskov enligt CNN.

Förtydligande från Vita huset

Senare under kvällen kom ett förtydligande från Vita huset. Enligt en högt uppsatt tjänsteman syftade Biden inte på “Putins makt i Ryssland eller regimskifte”, utan på att “Putin inte kan tillåtas utöva sin makt över grannländerna eller regionen”. Tjänstemannen ville inte svara på om Bidens uttalande fanns med i manus eller om det var oförberett, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Biden träffade även ukrainska flyktingar och polska volontärer vid ett soppkök och kallade då Putin för en “slaktare”, rapporterar AFP.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig