Nyheter

Bortförd Livets ord-pastor saknas fortfarande i Ukraina

Uppgifter om rysk “dödslista” med kyrkoledare sprids samtidigt

Ryska soldater har hämtat en sovsäck och en bibel till bortförda Livets ord-pastorn Dmitry Budyu i Ukraina. Men efter en vecka vet missionsdirektor Christian Åkerhielm hos Livets ord fortfarande inte var pastor Budyu befinner sig. Medieuppgifter talar samtidigt om en rysk “dödslista” där olika kyrkoledare namnges.

Det var lördagen 19 mars som ukrainsk-amerikanske pastorn Dimitry Budyu, med nära relationer till Livets ord i Sverige, fördes bort av ryska soldater i sin hemstad Melitopol i sydöstra Ukraina. Det hela gick lugnt till, och ett par dagar senare kom soldaterna tillbaka och hämtade hans sovsäck och bibel.

– Det finns en ljusglimt i detta att de kom tillbaka. Och förhoppningen var att han skulle släppas efter två dagar till. Men vi har inga indikationer alls kring honom i dagsläget. Det har varit helt tyst. Han har varit borta en vecka nu, säger Christina Åkerhielm, missionsdirektor hos Livets ord i Uppsala.

– Det känns hemskt och ovisst. Vad som är medveten strategi är en sak. Men i krig kan alla spärrar släppa och vad individer och en grinig soldat i sista hand kan göra är en annan sak.

Amerikansk medborgare

50-årige Dimitry Budyu är både ukrainsk och amerikansk medborgare. Christina Åkerhielm vet inte exakt vad amerikanska myndigheter gör i fallet, men tror att ryssarna är medvetna om att de inte kan göra vad som helst med amerikanska medborgare. Livets ord försöker också använda egna kontakter på olika sätt för att om möjligt få reda på mer.

För CBN News berättar dottern Esther Bodyu-Ogawa, som finns i USA, att hennes pappa gav ett 50-tal personer skydd mot kriget i kyrkans lokaler i Melitopol. Familjen är förstås chockad över hans bortförande och över att inte veta var Dimitry Budyu i dag befinner sig.

Uppgifter om “dödslista”

Parallellt med oron för Livets ord-pastorn cirkulerar nu också uppgifter om en rysk “dödslista” där kyrkoledare i Ukraina ska finnas med över personer som riskerar att dödas eller sättas i fängelse. Strax före kriget inleddes citerade bland annat Washington Post säkerhetsuppgifter från anonyma källor i USA som pekade ut journalister, antikorruptionsaktivister och religiösa grupper.

Den norska missions- och religionsfrihetsorganisationen Stefanusalliansen delger liknande uppgifter efter att ha haft kontakt med Ukrainska bibelsällskapets talesperson Antaoliy Raychnyets, som just nu leder det gemensamma kyrkliga rådet i Ukraina.

– Kyrkorådet har fått meddelandet om att kyrkoledare, tillsammans med bland andra politiska ledare, står på en dödslista hos de ryska terrorister som har angripit vårt land, säger Raychnyets till Stefanusalliansen, och hävdar att listan är bekräftad av den ukrainska säkerhetstjänsten.

Nyckfullt för kyrkorna

Christian Åkerhielm hos Livets ord har också hört uppgifterna om listan, men är för egen del tveksam till att pastorer skulle vara uppsatta där, uppger han för Dagen.

Han uppger att läget för religionsfriheten i nuläget är värst i regionerna Donetsk och Luhansk – som är utropade som egna republiker – och där ukrainsk lag inte gäller.

– Där är religionsfriheten mer begränsad än i Ryssland. Vi har upplevt att en del av våra församlingar har stängts, medan andra får verka. Det hela verkar nyckfullt, säger Christian Åkerhielm.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig