Nyheter

IS bakom två terrordåd i Israel

Attacker kommer under en intensiv period av möten mellan ledare i Mellanöstern

Terrorgruppen IS visar att den fortfarande är en maktfaktor i Mellanöstern.
Strax före ramadan har militanta islamister genomfört två dödliga attacker i Israel – efter att ha trappat upp sin verksamhet i Syrien och Irak den senaste tiden.

Islamiska staten (IS) har under senare år drabbats av en rad militära motgångar, men är fortfarande långt ifrån uträknad. Inför starten på den muslimska fastemånaden ramadan har den militanta islamistgruppens anhängare genomfört två terrordåd i Israel.

Attackerna kom strax innan ramadan börjar. Förra året ledde sammanstötningar i Jerusalem under muslimernas heliga månad till ett elva dagar långt blodigt krig mellan Israel och Hamas i Gaza.

Bedömare ser dåden som ett försök från IS sida att öka spänningen inför ramadan. Liksom en markering att gruppen ännu är en kraft att räkna med när Israel och flera arabiska regimer i regionen närmar sig varandra. Båda attackerna genomfördes i samband med israelisk-arabiska toppmöten.

“Två medlemmar av den judiska polisstyrkan dödades och andra skadades i en djupgående kommandoattack”, säger IS i ett uttalande.

Det är första gången på fem år som IS tar på sig ansvaret för en attack i Israel.

Hyllas av Hamas

Den terroriststämplade palestinska islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, hyllar söndagens attack som en “hjältemodig operation” och ett “naturligt och legitimt svar” på Israels “brott mot vårt folk”. Och Islamiska Jihad, en annan terroriststämplad islamistgrupp i Gaza, kallar dådet “ett uttrycksfullt meddelande från vårt folk mot försöken att bryta vår vilja”.

Två beväpnade palestinier med israeliskt medborgarskap sköt ihjäl två människor och skadade fyra i staden Hadera i centrala Israel på söndagen. De två döda var poliser. Några dagar tidigare högg en ensam gärningsman, också han israelisk arab och IS-anhängare, fyra människor till döds i Beersheba i södra Israel.

I båda fallen sköts angriparna till döds.

I samband med toppmöten

Söndagens attack kom strax före ett toppmöte mellan utrikesministrarna från Israel, USA, Egypten, Bahrain, Marocko och Förenade arabemiraten i södra Israel. På programmet stod bland annat det deltagarna ser som hotet från Iran. Och tisdagens dåd genomfördes strax efter ett toppmöte i Egypten mellan Egyptens president Abdel-Fattah al-Sissi, Israels premiärminister Naftali Bennett och Förenade arabemiratens kronprins Mohammed bin Zayed.

Båda mötena är ett uttryck för de vänskapliga relationerna mellan Israel och så kallade moderata arabregimer – och alla deltagarna i toppmötena är IS måltavlor och uttalade fiender.

– Sådana meningslösa våldshandlingar och mord har ingen plats i samhället, kommenterar USA:s utrikesminister Anthony Blinken som deltar i mötet i Negev i södra Israel på måndagen.

Premiärminister Bennett säger att Israel skärper beredskapen efter dåden.

– En andra attack av IS-anhängare kräver att säkerhetsstyrkorna snabbt anpassar sig till det nya hotet. Och det ska vi göra, säger han.

Påsk under ramadan

En intensiv mötesverksamhet pågår i regionen. Emiratens kronprins Mohammed bin Zayed tog förra veckan emot Syriens president Bashar al-Assad. Det var första gången sedan det syriska inbördeskriget bröt ut för elva år sedan som al-Assad besökte ett arabland.

Och Jordaniens kung Abdullah ska möta den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah på Västbanken på måndagen i vad som uppfattas som ett försök att minska spänningarna mellan israeler och palestinier inför den kommande perioden med flera stora helger. Både den kristna och den judiska påsken infaller i år under muslimernas ramadan.

Fler artiklar för dig