Nyheter

Ebba Busch menar att S säljer sig för ”30 silvermynt”

KD-ledaren anklagade regeringen för att köpa röster genom ny pensionsuppgörelse

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller en tal i samband med Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.
Kristdemokraterna säger sig nu ha inlett sin valrörelse, vilket skedde på KD:s kommundagar i Karlstad. Ebba Busch höll ett tal där hon bland annat refererade till bibelberättelsen om när Judas förrådde Jesus.

– Vad ska man göra föra att få prata i det här partiet, inledde Ebba Busch lite skämtsamt för att få tyst på applåderna då omkring tusen kristdemokrater samlats i Karlstad.

När hon sedan höll tal i Karlstad kongress var scenen uppdukad med noggrant utvald rekvisita, en sjukhussäng och ett par traktordäck, ett sätt att betona att KD driver på i frågor som rör sjukvård och landsbygd. Två ämnen som sedan fick rikligt med tid i talet.

Grund för maktskifte

Ebba Busch gjorde sitt bästa för att peppa i gång sitt parti inför den stundande valrörelsen, bland annat genom att backa bandet. Hon menade att när KD träffades i Jönköping för fyra år sedan var det själva vändpunkten i den förra valrörelsen. Då var KD ett opinionsmässigt skadeskjutet parti som strax skulle valspurta sig fram till succésiffror.

– Om vi för fyra år sedan lade grunden för vår egen del, så handlar dessa dagar om att lägga grunden för ett maktskifte, löd budskapet den här gången.

S använder “judaspengar”

Ebba Busch brukar ofta ha någon bibelreferens i sina tal. Så även den här gången. Det var när det handlade om pensionerna, där hon gick hårt fram i sin kritik mot Socialdemokraterna för att de valt att kroka arm med Vänsterpartiet för att driva igenom en politik vid sidan om den breda uppgörelse som funnits i frågan.

– Det är en skam, sa Ebba Busch.

Hon menade att S med sin nya gir undergräver hela pensionssystemet för att få till en extra utbetalning till pensionärerna. Hon var noga med att poängtera att det kommer att ske två veckor innan valet, samtidigt som också en tusenlapp till alla bilägare ska betalas ut.

Ebba Busch menade underförstått att Socialdemokraterna ägnar sig åt att köpa röster, vilket bland annat sker på bekostnad av ett fungerande pensionssystem.

– Detta svek kan komma att kosta betydligt mer än 30 silvermynt, sa Ebba Busch, med hänvisning till bibelberättelsen om när Judas förråder Jesus för just den summan pengar, i allmänhet en välkänd referens till någon som överger sina vänner.

– Vi förtjänar en regering som sätter det som är bäst för Svea rike före det som är bäst för Sveavägen 68, fortsatte Ebba Busch innan hon avrundade resonemanget med att det behövs en ny regering.

Mer från Bibeln

Ännu en bibelreferens dök upp i Ebba Busch tal. Det var när hon pratade om det som KD beskriver som århundradets vårdreform, där tanken är att göra vården mer jämlik genom att låta staten ta ett huvudansvar. Tanken är att regionerna, det som tidigare hette landsting, ska läggas ner.

– Hur långa ska köerna behöva bli innan vänstern ser skriften på väggen. Landstingssystemet har blivit vägt, räknat och delat, sa Ebba Busch.

Skriften på väggen är hämtat från Daniels bok i Gamla testamentet. Till en början kan ingen tyda den skrift som uppenbaras på en vägg. Till slut hämtas Daniel som berättar för den babyloniske kungen vad som står; nämligen att hans rikes dagar är räknade, samt att “du är vägd på en våg och befunnen för lätt”.

---

Fakta: KD:s kommundagar

  • Kristdemokraterna träffas i Karlstad för sina så kallade kommundagar.
  • Det hela ses som en viktig upptakt inför den stundande valrörelsen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig