Nyheter

”Han har använt sin så kallade tro som marknadsföringsknep”

För pingstvännen Scott Morrison väntar en tuff valrörelse - krävs ett nytt “mirakelval” som 2019 om han ska sitta kvar som premiärminister

Pingstvännen Scott Morrison är den förste premiärministern i Australien sedan 2007 som sitter en hel mandatperiod. Men det kan bli en tuff valrörelse eftersom inte enbart de politiska motståndarna kritiserar honom, utan även en partikamrat går till angrepp mot hans kristna tro.

Den 21 maj är det parlamentsval i Australien. Frågan är om den koalition som kan beskrivas som mittenhöger, bestående av Morrisons liberala parti Liberal Party of Australia och det mer konservativa nationella partiet National Party of Australia, klarar att sitta kvar vid makten.

Tre år sedan “mirakelvalet”

De utmanas framför allt av arbetarpartiet Australian Labor Party, ALP, och dess ledare Anthony Albanese som leder i opinionsmätningarna. I det senaste valet 2019 vann alternativet mittenhöger överraskande i ett val som gått till historien som “mirakelvalet” eftersom de låg långt efter i mätningarna , men lyckades vinna till slut.

I ett tal som sparkade i gång den sex veckor långa valkampanjen lyfte Scott Morrison fram låga arbetslöshetssiffror, höga vaccinationstal och relativt låga dödstal till följd av covid, rapporterar TT.

– Valet står mellan en stark framtid och en osäker framtid. Mellan en regering som du känner till och en opposition där du inte vet vad som kommer att hända, sa Scott Morrison i sitt tal i söndags enligt BBC.

Partikollega till attack

Men det är inte bara de politiska motståndarna som attackerar den sittande premiärministern. Också i hans eget parti finns de som ogillar honom och tycks reta sig på hans kristna övertygelse.

Parlamentsledamoten Concetta Fierravanti-Wells liknade i ett tal så sent som i mars Morrisons tro vid ett marknadsföringsknep. Och hon beskrev honom som den mest hänsynslöse person hon har mött inom politiken.

– Han är expert på att följa med drevet, att jaga med vargar och hundar, och han saknar moralisk kompass och samvete, dundrade partikamraten i sitt avslutningstal inför senaten i mars.

– Hans handlingar står i konflikt med bilden av sig själv som en man av tro. Han har använt sin så kallade tro som ett marknadsföringsknep.

Stoppade asylsökande

Bakgrunden till uttalandet är Scott Morrisons agerande under sin tid som minister i dåvarande premiärminister Tony Abbotts regering 2013. Morrison stoppade då genom sin politik asylsökande från bland annat Indonesien och Papua Nya Guinea från att ta sig i land via båt.

Australien använde vid den tiden militär för att hindra båtarna att nå land, och den förda politiken fördömdes av många som menade att den gick stick i stäv mot landets skyldigheter att hjälpa flyktingar i nöd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Står för stabilitet

En sak kan dock tala för Morrison i det stundande parlamentsvalet, och det är att han står för stabilitet i många väljares ögon. Australiensisk inrikespolitik har inte kännetecknats av stabilitet de senaste åren, och Morrison är den förste premiärministern på femton år som sitter en hel mandatperiod.

Så ur det perspektivet är Scott Morrison, som inte sticker under stol med sin kristna tro, den mest framgångsrike premiärministern i Australien på många år. Återstår att se om han får väljarnas förtroende när de går till valurnorna om några veckor.

Fler artiklar för dig