Nyheter

Sorg i Egypten efter mord på koptisk präst

Präst blev oprovocerat knivhuggen till döds, kristna och muslimska ledare fördömer dådet och vill tona ned religiösa motsättningar

Både kristna och muslimska ledare fördömer den dödliga attacken på en koptisk präst i den egyptiska hamnstaden Alexandria.

Det var i fredags som den 56-årige prästen Arsanious Wadid var ute och gick på strandpromenaden i Alexandria, Egyptens näst största stad. Helt oprovocerat blev han då knivhuggen bakifrån av en man och dog strax efter av skadorna.

Tusentals sörjande sluter nu upp till begravningen, där den mördade prästen har utsetts till martyr av den koptiska kyrkan.

Tidigare drabbat

Egypten är ett land som gång efter annan drabbats av religiösa spänningar och den koptiska kyrkan har vid otaliga tillfällen blivit måltavla för islamistiska terrordåd. Koptiska kyrkor i Alexandria har tidigare utsatts för blodiga bombattentat, senast vid påsken 2017, minnen som så klart väcks till liv då en av kyrkans präster dödas på öppen gata. Än så länge går det dock inte slå fast vad motivet var till detta mord.

Den 60-årige gärningsmannen har till sitt försvar sagt att han tidigare haft en psykisk sjukdom och att han ibland råkar tappa kontrollen över sina handlingar. Hans förklaring till att han bar på en kniv är att han ville kunna försvara sig.

Fördömer dådet

Religiösa ledare i Egypten har snabbt gått ut och fördömt mordet. Självklart har den koptiska kyrkan markerat kraftfullt, men det har även muslimska ledare gjort för att på så sätt tona ned motsättningar mellan kristna och muslimer.

En av de mest inflytelserika muslimska imamerna, Ahmed Al-Tayeb som är storimam vid al-Azharmoskén, har varnat för att sådana här händelser kan leda till religionskrig och menar att ett mord av det här slaget är en av de värsta synder en människa kan begå. Han fördömde sedan dödandet genom att citera Koranens vers om att den som dödar en människa dödar hela mänskligheten. Imamen ska också ha vänt sig direkt till den mördade prästens närmaste familj för att uttrycka sin medkänsla, rapporterar al-Ahram.

---

Fakta: Kopterna

  • Den koptiska kyrkan är en av världens äldsta och den har sin historiska bas i Egypten.
  • Uppskattningsvis 10 procent av Egyptens befolkning är kopter, vilket är den största kristna minoriteten i arabvärlden.

---

Fler artiklar för dig