Nyheter

Moderaterna vill porta vandaler från kyrkogårdar

Tycker att förslag om tillträdesförbud på badhus och bibliotek också bör omfatta kyrkogårdar

[object Object]
Begår man brott på kyrkogårdar bör man kunna portas därifrån. Det föreslår Moderaterna som vill att även begravningsplatser ska kunna omfattas av lagen om tillträdesförbud.

Inom kort väntas riksdagen fatta beslut om att införa lagen om tillträdesförbud på badhus och bibliotek, som ska gälla från och med 1 juli.

Nu vill Moderaterna utvidga förslaget:

– Vi har sett flera väldigt tragiska exempel på personer som helt enkelt beter sig väldigt illa på kyrkogårdar. Det river upp väldiga sår, inte minst hos anhöriga. Så vi har pekat ut det som en plats som borde kunna omfattas av tillträdesförbud, säger Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till Sveriges radio Ekot.

Kan få fängelse

Sedan förra våren kan en person förbjudas att få tillträde till en butik om det finns risk att hen kommer att begå brott där eller allvarligt trakassera personalen. Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader.

Liberalerna, som var ett av de partier som drev på för att införa tillträdesförbudet i butiker, ställer sig enligt Ekot positiva till Moderaternas förslag om utvidgning till kyrkogårdar.Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig