Nyheter

Påven och Kirill på väg att mötas – i Jerusalem

Överläggningar pågår om att det unika mötet ska äga rum i juni

Påve Franciskus och den rysk-ortodoxe patriarken Kirill. Ihopklippt bild.
Påve Franciskus fördömer kriget i Ukraina, medan patriark Kirill av Moskva hyllar den ryska invasionen. Nu kan de två mötas – i Jerusalem.

JERUSALEM. Det kan bli ett toppmöte i Jerusalem mellan påve Franciskus och den rysk-ortodoxe patriarken Kirill mitten av juni, enligt källor i Vatikanen och Jerusalem. De båda höga potentaterna har radikalt olika uppfattningar om Rysslands krig i Ukraina, så träffen lär bli eldfängd – om den blir av.

Vatikanen studerar möjligheten av att förlänga påvens besök i Libanon i juni, så att han kan flyga till Jerusalem för att möta Kirill där. Det säger källor i Vatikanen till nyhetsbyrån Reuters.

Högt uppsatta politiska källor i Israel bekräftar att överläggningar om ett möte äger rum, skriver den ledande israeliska nyhetssajten Ynet.

Franciskus, 85, besöker Libanon den 12–13 juni. Enligt de nya planerna skulle han flyga till Jordaniens huvudstad Amman på morgonen den 14 juni och samma dag resa med helikopter för att träffa Kirill, 75, i Jerusalem. Och sedan återvända hem till Rom, från en helig stad till en annan.

“En källa säger att det är nästan säkert att resan blir av medan den andra säger att den är en möjlighet”, skriver Reuters.

Påven sa förra veckan att han hoppades kunna möta Kirill i år någonstans i Mellanöstern, men nämnde ingen plats.

– Lägg ned vapnen! Låt en vapenvila starta under påsken. Inte för att återupprusta och återuppta striderna utan en vapenvila för att nå fred genom verkliga förhandlingar, sa påven inför 50 000 åhörare på Petersplatsen i Rom på palmsöndagen. – och fortsatte med syftning på Ryssland:

– Vilket slags seger skulle det vara att placera en flagga på en hög spillror?

Han har tidigare flera gånger använt ord som “invasion” och “aggression” om kriget.

Kriget försvarar kristna värderingar

Patriark Kirill välsignar däremot den ryska invasionen av Ukraina. Han anser att kriget är ett försvar av kristna värderingar mot vad han ser som den liberala, “dekadenta” västvärlden. Kirill står mycket nära den ryske presidenten Vladimir Putin och han är liksom andra i den ryska eliten en mycket rik person.

Franciskus och Kirill träffades 2016. Det var det första mötet mellan en romersk-katolsk påve och den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud efter den stora schismen 1054 som splittrade kristenheten i östlig och en västlig inriktning. Ett möte i Jerusalem skulle bli deras andra.

Kirills stöd för kriget har splittrat den internationella ortodoxa kyrkan och lett till en intern revolt. I Ryssland har runt 300 ortodoxa medlemmar av gruppen Ryska präster för fred skrivit under ett protestbrev mot kriget. Även rysk-ortodoxa präster utanför Ryssland har protesterat, även om av allt att döma en överväldigande majoritet står bakom patriark Kirill.

I Ukraina är 30 miljoner ortodoxa kristna splittrade mellan Ukrainska ortodoxa kyrkan och patriarkatet i Moskva. Där finns ytterligare två ortodoxa samfund.

Av stor betydelse

Ukraina är av avgörande betydelse för den rysk-ortodoxa kyrkan eftersom det medeltida Kievriket ses som den ryska civilisationens vagga och den plats där bysantinska ortodoxa missionärer på 900-talet omvände den hedniske furst Volodymyr till kristendomen.

Kirill har redan tidigare brutit förbindelserna med den grekisk-ortodoxe patriarken Bartolomeus i Istanbul, som ses som den främste av likar i den ortodoxa världen och stöder den ukrainska ortodoxa kyrkans självständighet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig