Nyheter

Därför ställer Vatikanen in möte mellan påven och patriark Kirill

Franciskus: Ett möte i detta skede riskerar att skapa stor förvirring

Tanken var att påve Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, patriark Kirill, skulle ha träffats i Jerusalem i juni. Men nu meddelar Vatikanen att planerna har ändrats.
– Ett möte i detta skede riskerar att skapa stor förvirring, säger påven.

Den mest akuta frågan på toppmötet i Jerusalem hade naturligtvis varit kriget i Ukraina. Påve Franciskus har fördömt våldet, exempelvis på palmsöndagen då han talade inför 50 000 åhörare på Petersplatsen i Rom.

– Lägg ned vapnen! Låt en vapenvila starta under påsken. Inte för att återupprusta och återuppta striderna utan en vapenvila för att nå fred genom verkliga förhandlingar, sa han och fortsatte med syftning på Ryssland:

– Vilket slags seger skulle det vara att placera en flagga på en hög spillror?

Patriark Kirill har å sin sida helhjärtat ställt sig bakom den ryska invasionen.

“Mycket god” relation

Men samtidigt som påve Franciskus alltså har uppmanat till ett slut på dödandet har han hittills varit försiktig med att framföra offentlig kritik mot Ryssland och president Vladimir Putin.

I en intervju med den argentinska tidningen La Nacion förklarar Franciskus sitt agerande med att ingen påve någonsin fördömer ett statsöverhuvud, “ännu mindre ett land som står över dess statsöverhuvud”. I samma intervju beskriver påven sin relation till patriark Kirill som “mycket god”.

Den 25 februari, dagen efter att Ryssland hade gått till angrepp mot Ukraina, besökte påve Franciskus den ryska ambassaden i Rom för att personligen uttrycka sin oro över kriget. Agerandet beskrevs som extraordinärt. Att han valde att besöka Rysslands ambassad motiverar han med att han ville signalera till Ryssland att kriget kan avslutas med omedelbar verkan.

– Jag är beredd att göra vad som helst för att inte en enda människa till ska dödas i Ukraina, säger han enligt katolska Crux som hänvisar till La Nacion.

“Försöken kommer aldrig att upphöra”

När det gäller ansträngningarna från Katolska kyrkans sida för att skapa fred i Ukraina så betonar påven att arbetet fortsätter.

– Jag kan inte avslöja några detaljer eftersom det skulle innebära att det inte är diplomatiska initiativ längre. Men försöken kommer aldrig att upphöra.

Påve Franciskus och patriark Kirill träffades 2016 på flygplatsen i Kubas huvudstad Havana. Det var det första mötet mellan en romersk-katolsk påve och den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud efter den stora schismen 1054 som splittrade kristenheten i östlig och en västlig inriktning. Mötet i Jerusalem skulle ha blivit deras andra.

Fler artiklar för dig