Nyheter

KD-ledaren försvarar sig efter hård kritik

“Jag har alltså inte sagt att jag tycker att polisen borde ha skjutit rakt in i folkmassan”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller en tal i samband med Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.
Ebba Busch menar att hon har vantolkats efter en intervju i Sveriges radio där hon ställde sig frågande till varför polisen inte sköt skarpt i samband med kravallerna som utbröt på flera orter i Sverige under påskhelgen.
– Jag har ställt den fråga jag har ställt och inget annat, säger KD-ledaren i TV4:s Nyhetsmorgon.

Det var i Ekots lördagsintervju som Ebba Busch fick en fråga om hon ansåg att det var fel av polisen att ge tillstånd till Rasmus Paludan – som brände flera exemplar av Koranen vilket i sin tur utlöste oroligheterna. Ebba Busch svarade att den svenska debatten i mångt och mycket har handlat om det ska vara tillåtet att bränna Koranen.

När KD-ledaren intervjuades av Dagen tidigare i veckan sa hon att det borde vara möjligt att bränna både Bibeln och Koranen i alla områden i Sverige. I Ekots lördagsintervju upprepade att det måste vara tillåtet att bränna Koranen. Hon slog också fast att det är en “ickediskussion” för henne.

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda i vissa fall sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis.

Ekot: Skulle det ha varit ett bra resultat om polisen hade skadat fler som begick de här upploppen?

– Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning. Om det är det som krävs för att säkerställa att det i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer, inte enskilda personer, inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister, där gäller svensk lag. Och de som är satta för att upprätthålla den ordningen, de som är satta för att ha det våldsmonopolet, det är svensk polis. Så frågan som borde ställas det är, varför sköts det inte skarpt?

Hård kritik från olika håll

Efter att intervjun hade blivit offentlig dröjde det inte lång tid innan kritiken kom.

“Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok? Jag är väldigt stolt över svensk polis, och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer, och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch”, skrev justitieminister Morgan Johansson (S) exempelvis i ett mejl till Ekot.

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, skrev på Twitter att det var ett galet utspel.

“Våldet mot polisen är oursäktligt. Men att kräva att polisen skjuter skarpt mot en folkmassa med alla de risker det innebär, istället för insatser för att stoppa våldet, är galet.”

Och även Polisförbundets ordförande Lena Nitz tog avstånd från KD-ledarens uttalande.

“Detta är ett oerhört uttalande. Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat”, skrev hon i en kommentar till TT.

“Har inte önskat att se människor skadade”

Men själv hävdar Ebba Busch att hon har blivit missförstådd.

– Jag har alltså inte sagt att jag tycker att polisen borde ha skjutit rakt in i folkmassan. Absolut inte, sa hon i SVT Aktuellt på fredagskvällen.

På lördagsmorgonen gästade hon TV4:s Nyhetsmorgon och då betonade hon att hon ställde “precis den fråga jag ställt och inget annat”.

– Nämligen vad var det som gjorde att man inte kunde hålla terrängen i till exempel Skäggetorp? Vad är det som händer i Sverige när svensk polis inte kan gå tillbaka in? Jag har inte önskat att se människor skadade, jag har önskat att svensk lag ska gälla i alla bostadsområden och det sker inte just nu.

---

Fakta: Påskupploppen

  • Påskupploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande “valturné” i Sverige bränner islams heliga skrift Koranen.
  • Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.
  • Över 100 poliser skadades i någon form under upploppen, enligt SVT Nyheter.
  • Källa: TT

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig