Nyheter

Ortodox påskmässa på ukrainska firades i Uppsala domkyrka

Antje Jackelén: Känns viktigt under rådande omständigheter

I dag firas Jesu uppståndelse i ortodoxa kyrkor runt om i världen. Och just i dag skedde detta även i Uppsala domkyrka.
– Vi gör det i solidaritet med våra ortodoxa bröder och systrar som är på flykt, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Söndagens ortodoxa påskliturgi i Uppsala domkyrka var enligt Svenska kyrkan unik. Anledningen är att det inte finns någon specifik ukrainsk-ortodox kyrka i Sverige. Därför deltog flera ortodoxa kyrkor i gudstjänsten som firades ekumeniskt på svenska och ukrainska.

– Att öppna Uppsala domkyrka för ortodoxt påskfirande känns viktigt under rådande omständigheter. Vi gör det i solidaritet med våra ortodoxa bröder och systrar som är på flykt, säger ärkebiskop Antje Jackelén som medverkade genom att hälsa välkommen till mässan.

– I alla kristna kyrkor är påsken en central högtid och det är viktigt att den går att fira här i Sverige för kristna från olika traditioner, fortsätter hon i ett pressmeddelande.

“Djupt berörande under nuvarande omständigheter”

Facebook skriver hon att flera hundra personer, både barn och vuxna som flytt från Ukraina, fanns på plats i domkyrkan. Hon konstaterar även att det just i dag är två månader sedan det ryska angreppet på Ukraina inleddes.

“Djupt berörande under nuvarande omständigheter”, skriver ärkebiskopen på Twitter.

Påskliturgin i domkyrkan, som leddes av fader Cyril Hovorun, ägde rum klockan 08.30, innan den svenskkyrkliga högmässan. Vid gudstjänsten deltog också Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk.



Fler artiklar för dig