Nyheter

MP vill höja biståndet kraftigt

Miljöpartiet vill höja nivån för Sveriges bistånd rejält från 1 till 1,25 procent av BNI. MP går mot strömmen när regeringen nyss föreslagit stora avräkningar i biståndet för flyktingmottagande från Ukraina.

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund. Arkivbild

– Vi ser att krisen i världen bara växer och vi ser att det är på väg mot storskalig hungersnöd i Afghanistan, Jemen, Etiopien och på Afrikas horn, säger Per Bolund, tidigare minister och nu ekonomisk- politisk talesperson för Miljöpartiet.

Krisen måste tas på allvar enligt devisen från pandemin: “ingen är säker förrän alla är det”, anser MP.

– Därför vill vi under krisen höja biståndsramen från 1 till 1,25 procent av BNI (Bruttonationalinkomsten), säger Per Bolund.

I pengar skulle det innebära ytterligare omkring 13 miljarder och en totalsumma på klart över 60 miljarder.

– Vi ser att vi är i en så akut kris. Det är en akut situation vi inte har sett maken till på lång tid, säger Bolund.

Många anledningar

Han hänvisar till att pandemin ännu härjar i världen, att barns skolgång har blivit lidande under pandemin och att kriget i Ukraina spär på riskerna för stigande priser och svält i världen. Många länder i Afrika och Mellanöstern förlitar sig till exempel på spannmålsimport från Ukraina och Ryssland.

Miljöpartiet, regeringens egen biståndsmyndighet Sida och biståndsorganisationerna är mycket kritiska till att regeringen i vårändringsbudgeten föreslog att över tio miljarder kronor ska räknas av från biståndet i år. Pengarna ska i stället gå till att betala Sveriges mottagande av flyktingar från Ukraina.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig