Nyheter

Paludan nekas tillstånd - följs av debatt om hädelselagar

Polisen säger nej till Rasmus Paludan som ansökt om att få elda upp Koranen igen

Efter kravaller i flera städer i samband med koranbränningar har nu polisen nekat högerextremisten Rasmus Paludan nya tillstånd. Nu förs debatten om Sverige infört någon form av indirekta hädelselagar.

Rasmus Paludan hade i samband med valborg och 1 maj för avsikt att fortsätta elda upp Koranen i olika delar av Sverige, men har nu fått nej av polisen som nekat honom demonstrationstillstånd i Stockholm, Uppsala, Borås, Örebro och Trollhättan.

Enligt polisen handlar det om en samlad bedömning utifrån vad det här skulle kunna leda till, med hänvisning till de omfattande kravaller som bröt ut i flera städer under påskhelgen. Det har nu kommit fram nya uppgifter om att 183 poliser ska ha skadats i upploppen.

Rasmus Paludan säger till TV4 att hans avsikt med att bränna Koranen inte är att skapa oroligheter och upplopp, men han menar att det ändå blivit så bevisar att det finns en gräns för vad man får säga i Sverige.

Även yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att polisens nekande av demonstrationen är märkligt.

– Jag är förvånad att det görs samordnat av polisen och man inte kunnat hitta en plats där han kan utöva sin grundlagsskyddade demonstrationsrätt, säger han.

Rätt att häda

Få personer säger sig stå bakom Rasmus Paludans radikala åsikter, men den debatt som blossat upp handlar om han ändå ska ha rätt att fortsätta med sina religiösa provokationer. När han nu inte längre tillåts att elda upp Koranen på de ställen han vill är det flera som tar det som intäkt för att yttrandefriheten inskränkts och att en våldsam mobb på det här viset fått sin vilja igenom. Det talas till och med om att Sverige, indirekt, infört någon slags hädelselagar i områden där det bor många muslimer.

En som kraftfullt ryter ifrån är konstnären Elisabeth Ohlson, som många gånger upprört troende kristna med sin konst, där Ecce Homo-utställningen är den mest omtalade.

“Jag hade aldrig kunnat skapa de bilder jag gjort om vi haft en hädelselag i Sverige”, skriver hon på debattplats i Göteborgs-Posten där hon tar Rasmus Paludan i försvar.

Hon menar att han visserligen beter sig korkat, men att neka honom tillstånd för sina manifestationer skulle få förödande konsekvenser för yttrandefriheten. Elisabeth Ohlson varnar för vad som kan hända om man inte har rätt att häda och att religiösa grupper får för stort inflytande i den här frågan.

En svensk intifada

Även prästen Annika Borg är en av dem som gett sig in i debatten, inte bara när det gäller yttrandefrihet, utan hon sticker också ut hakan angående hur kravallerna kring påsken ska beskrivas.

Det hon reagerar på är att de kopplas ihop med den kristna påsken, då det enligt henne handlade om korankravaller under ramadan. Tidigare har hon använt begreppet “svensk intifada”, som alltså jämför upplopp i svenska förorter med palestiniernas intifador.

Anses brottsligt

I debatten som blossat upp finns det också de som menar att det går att begränsa Rasmus Paludans provocerande koranbränningar och fortfarande behålla yttrandefriheten intakt. Två olika vägar har pekats ut, dels att hans manifestationer får tillstånd på platser som inte anses så känsliga, dels att det han gör borde klassas som hets mot folkgrupp och därmed vara olagligt.

SVT har låtit göra en Novusundersökning där de frågat om man bör förbjuda demonstrationer som kan kränka någon person eller grupp. 28 procent har svarat ja på den frågan, 55 procent har svarat nej och 16 procent visste inte var de skulle landa.

---

Fakta: Kravallerna under påsken

  • Den högerextreme politikern Rasmus Paludan fick tillstånd att bränna Koranen på flera platser i Sverige då det var påskhelg.
  • Det hela slutade i kravaller i flera städer, där uppretade människor gav sig på polisen.

---

Fler artiklar för dig