Nyheter

Efter två inställda brasor kan kyrkan äntligen fira valborg

Grindtorpskyrkan i Täby har arrangerat valborgsfirande i mer än 30 år

Vårtal. Manskör, Brasa. Och så rejält med musik. Så lyder Grindtorpskyrkans recept för ett lyckat valborgsfirande. Senast det begav sig kom runt 500 Täbybor till kyrkans firande.

Grindtorpskyrkan i Täby är en pingstförsamling med lång tradition i att arrangera valborgsfirande. För tre år sedan var det 30-årsjubileum, men sedan kom pandemin och ställde till det.

– Förra året gjorde vi en webbsändning, berättar Sven-Gunnar Hultman, som sedan fem år är församlingens föreståndare.

Det blev förstås inte alls samma sak som att sjunga in våren tillsammans på plats, men desto roligare nu när restriktionerna är borta och det åter går att samlas att stora skaror.

Hur ser årets valborgsfirande ut hos er?

– Klockan 19 sjunger vi in våren. Det är kyrkans egna krafter som medverkar – kör, solister och musiker. Det brukar bli fullsatt i kyrkan då. Sedan är det servering och efter det blir det brasa i parken som ligger framför kyrkan. En manskör sjunger och Christine Molander, kyrkoherde i Danderyd, håller vårtal. Klockan 22 har vi konsert i kyrkan med poprockbandet Bullock Hearts. De har varit inbokade de två senaste åren, men då har vi ju inte kunnat ha något firande, förklarar Sven-Gunnar Hultman.

Sven-Gunnar Hultman, pastor i Grindtorpskyrkan i Täby.

Vad är nyckeln till att locka folk till kyrkan på valborg?

– Man måste ha ett bra program. Konserter är det som i grunden lockar, att man har bra sång och musik. Vi har Göran och Barbro Nygren som lägger ner ett storartat arbete med det. Musiken tror jag är avgörande och sedan blir det ju en god gemenskap av allt detta. Här kan vi vara mycket inomhus vilket är en fördel. Vi kan ha både ock och blir därmed inte så beroende av vädret.

– Allt hänger också på att det finns volontärer i kyrkan som ställer upp. Det är A och O.

Skulle det gå att arrangera ett valborgsfirande utan brasa?

– Nej. Men i år blir brasan väldigt liten och begränsad. Polisen har blivit mycket noggrannare än tidigare kring det här med tillstånd. Till exempel är det noga att det ska vara släckt en viss tid. Det är ju tätbebyggt område och Marstorget framför kyrkan där firandet hålls är på kommunens mark.

En förändring i årets firande är också att det inte blir något fyrverkeri.

– På grund av kriget i Ukraina kändes det inte bra att skjuta raketer. Vi skänker de pengarna till en insamling till Ukraina i stället, säger Sven-Gunnar Hultman.

Ukrainsk närvaro

Grindtorpskyrkan har under våren indirekt knutits närmare det ukrainska folket. Länken är en rysktalande estländsk pingstförsamling som sedan januari hyrt in sig i Täbyförsamlingens lokaler där de firat sina gudstjänster.

– De har kört hjälpsändningar till Ukraina och har även gjort en strålande insats med att ta emot ukrainare som flytt till Sverige.

Sven-Gunnar Hultman berättar att såväl dessa människor som ett gäng ukrainare som Centrumkyrkan i Sundbyberg tagit emot kommer att delta i kvällens valborgsfirande.

Lång ifrån alla kyrkor har valborgsfirande. Har kyrkorna varit för dåliga på att ta tillvara den helgen för att nå utanför kyrkan?

– Det gäller väl att utnyttja varje möjlighet att föra ut sitt budskap. Man kan göra valborg till en hyllning till Skaparen. Under konserten i kväll kommer jag att hålla ett litet tal. Det är en bra möjlighet att lyfta fram det kristna budskapet.

– Vår fördel är också att vi finns nära, mitt i stadsmiljön. Människor behöver inte åka så långt. Vi räknar med 500 besökare, men det är ju alltid svårt att veta, säger Sven-Gunnar Hultman.

---

Fakta: Valborgsfirande

  • Ursprungligen är valborg en katolsk högtid som firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. Den kom till Sverige från Tyskland under medeltiden.
  • Eldarna var ett tidigt inslag liksom den ungdomliga prägeln.
  • Förutom i Sverige firas valborg även i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Firandet sker antingen 30 april eller 1 maj beroende på vilket land.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig