Nyheter

Entreprenörernas blixtsnabba initiativ: “Vill ge flyktingarna en varm famn”

Ebba Lindsö, Alf Svensson och Dan Olofsson står bakom sajten där ukrainska flyktingar matchas med värdfamiljer i Sverige

– Vi såg de här hemska bilderna på tv, och flera av mina vänner sa att de hade ett ledigt rum eller en gäststuga – men ingen visste riktigt hur man skulle hjälpa till.
Det säger Ebba Lindsö, initiativtagaren till sajten där flyktingfamiljer från Ukraina nu kan matchas med svenskar som kan erbjuda ett första boende.

Ett par veckor in i det ryska anfallskriget mot Ukraina kände Ebba Lindsö – liksom många andra – att något måste göras för att hjälpa de många flyktingar som sökte skydd undan kriget i andra länder.

Flera av Ebbas vänner uttryckte att de hade ledigt boende att erbjuda, men visste samtidigt inte hur man skulle kunna erbjuda detta boende till flyktingar. Så föddes idén med att skapa en sajt där svenska värdar kunde kopplas ihop med ukrainska flyktingar.

– Jag ringde Alf Svensson. Han var oerhört snabb och såg till att jag fick kontakt med entreprenören Dan Olofsson. Dan sa: ‘det här måste vi göra med en gång’, berättar Ebba Lindsö för Dagen.

Har it-företag i Ukraina

– Det handlar om att kunna ge det man själv skulle vilja ha om man blev utsatt för det ukrainarna är med om: en varm famn, någonstans att landa och en möjlighet att börja ett nytt liv.

Sagt och gjort: Dan Olofsson som har it-företag i Ukraina med ett par tusen anställda kunde genom sitt företag snabbt få fram en sajt som nu finns på svenska, ukrainska och engelska. Trots kriget har it-företaget kunnat omlokaliseras i Ukraina och är fortsatt i gång. Genom sajten de skapade helt ideellt kan nu ukrainska flyktingar registrera sig för boende i Sverige, och svenskar kan lista det boende man kan erbjuda. Rekommendationen är att man ger gratis boende första tiden.

– Ebba kom med idén, och jag tyckte det var en lysande idé. Ett samhälle där vi bryr oss är mycket bättre än ett samhälle där vi inte bryr oss, säger Dan Olofsson.

– Ukrainare kommer in i en hjälpsam familj och då kommer de in i samhället.

“Kände djup förtvivlan”

Allt på sajten är kostnadsfritt, men den som erbjuder boende måste identifiera sig genom bank-id. Detta för att så långt det går säkra att flyktingar inte blir utsatt för människor som försöker utnyttja deras situation på olika sätt.

– Både Ebba och jag kände en djup förtvivlan över att det finns människor som försöker sko sig på flyktingarna. Det ville vi undvika, berättar Alf Svensson, som säger att han är oerhört glad över att initiativet med sajten kom till.

– Min del i det var liten, jag förmedlade bara kontakt. Men det var roligt att det fungerade, säger han.

Alf Svensson, f.d. partiledare, Kristdemokraterna.

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson och Dan Olofsson känner varandra bland annat genom sitt engagemang i den ideella föreningen Star for Life, ett hjälpprojekt för sydafrikanska barn och unga. Ebba Lindsö har en bakgrund inom Kristdemokraterna, där hon suttit i partistyrelsen, och är inte minst är känd som entreprenör och tidigare vd för Svenskt näringsliv.

Stadsmissionen finns med

Med i projektet med sajten finns också Stadsmissionen.

– Det är bra att de finns med, det ger tyngd, säger Alf Svensson.

Sajten är främst tänkt som ett erbjudande om ett första boende, men värden och de boende kan komma överens om fortsatt boende och även om hyra om detta blir aktuellt. När det gäller försäkringar säger Ebba Lindsö att värdarna rekommenderas att kontakta sitt försäkringsbolag.

Kan söka jobb

– Jag vet att vissa försäkringsbolag erbjuder att utöka familjen till flyktingar som bor i ens hushåll. Hos mig bor det nu ukrainska flyktingar och de omfattas av mitt försäkringsskydd fram till september, säger hon.

Vad händer om flyktingarna måste stanna länge i Sverige – då är de ju ofta tillbaka på “ruta ett” vad gäller boende?

– Det finns förstås en sådan risk. Men samtidigt har de då fått ett första boende. De har fått en möjlighet att kanske söka jobb, att förstå något av det svenska samhället. Och kanske kommer gästen och värden överens om fortsatt boende, säger Ebba Lindsö.

– Men grundtanken är att det är ett övergångsboende, en trygg första famn.

“Skapar ovärderliga relationer”

Responsen på sajten har varit god: runt 470 flyktingfamiljer finns med på listan över dem som söker bostad i Sverige, och cirka 170 svenskar har anmält att man har boende. Dan Olofsson säger till Dagen att han hoppas att fler svenskar nu ska anmäla sig på sajten.

– Det här skapar relationer. Det är väldigt positivt också för svenskarna, och inte bara för flyktingarna, säger han.

Alf Svensson pekar också på de positiva långsiktiga effekterna.

– Det skapas relationer som är ovärderliga för framtiden. Det här kan bli välsignelserikt för många, både i Sverige och för Ukraina. För att bygga fred i Europa är det relationer mellan folken som behövs, säger han.

---

Fakta: Flyktingar och svenskar matchas för boende

  • På sajten swedesforukraine.org kan svenskar som har boende att erbjuda lista sig. De kopplas sedan ihop med flyktingar som anmält intresse för att komma till Sverige.
  • Sajten finns på svenska, ukrainska och svenska.
  • På sajten finns förslag på kontrakt om boendet. Rekommendationen är att värdar erbjuder gratis boende till en början.
  • När det gäller försäkringar rekommenderas värdar att kontakta sitt försäkringsbolag.

---

Fler artiklar för dig