Nyheter

Förintelseöverlevare räddas från Ukrainakriget

Får hjälp genom judisk räddningsoperation

En komplicerad räddningsoperation pågår just nu med mål att rädda så många förintelseöverlevare som möjligt ut ur krigets Ukraina. Hittills har 78 av de allra bräckligaste människorna fått hjälp att komma i säkerhet.

I ett stort reportage uppmärksammar New York Times den komplicerade operationen som organiseras av två judiska organisationer – Jewish Claims Conference och American Joint Distribution Committee. Fastän det i år är 77 år sedan andra världskriget avslutades och koncentrationslägren tömdes på kvarvarande människor finns ännu några 10 000-tal överlevare kvar i livet. En del av dessa hamnade i Ukraina efter kriget och har levt där sedan dess.

Det är en komplicerad operation som beskrivs i reportaget. Räddningsaktionen sträcker sig över tre kontinenter och fem länder. Dessutom är förintelseöverlevarna svårövertygade när det kommer till att lämna sina hem. De flesta vägrar. Och de som ändå kan tänka sig att bli förflyttade har massor av frågor:

Hur blir det mina mediciner? Kommer det att finnas människor som talar ukrainska eller ryska? Kan jag ta med min katt?

Den sista frågan visade sig få ett ja som svar.

En person ville gärna bli evakuerad men absolut inte till Tyskland. Han vägrade helt enkelt att komma tillbaka dit.

Flera förintelseöverlevare har dött i Ukraina sedan kriget började. Förra veckan avled Vanda Obiedkova, 91, i en källare i den av ryska trupper belägrade staden Mariupol. 1941 överlevde hon genom att gömma sig från nazisterna i en helt annan källare i samma stad. Under tiden hon höll sig gömd samlade nazisterna ihop 10 000 judar som de sedan avrättade.

---

Fakta: Räddning av förintelseöverlevare i Ukraina

  • Samordnas av de judiska organisationerna Jewish Claims Conference och American Joint Distribution Committee.
  • Hittills har 78 personer evakuerats från krigets Ukraina.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig