Nyheter

Läckta uppgifter: HD vill häva abortgarantin i USA

Domare: Det är dags att hörsamma konstitutionen

[object Object]
Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva den amerikanska abortgarantin. Det visar ett utkast som nättidningen Politico har tagit del av.

Politico har kommit över ett utkast till yttrande som visar att en majoritet av Högsta domstolen i USA vill omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad “Roe mot Wade”, som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

“Vi anser att Roe och Casey måste avslås”, skriver domare Samuel Alito i utkastet som har cirkulerat inom den konservativt dominerande domstolen.

“Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter,” fortsätter han.

Beslut om lag i Mississippi i sommar

Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten. I Mississippi har abort efter 15:e gravidveckan i princip förbjudits och Högsta domstolen väntas i juni fatta ett beslut om lagen ska godkännas eller avslås.

Om den nya abortlagen i Mississippi får grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än “Roe mot Wade”.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig