Nyheter

Internationella kristna ambassaden hjälper ukrainare till Israel

Den internationella kristna ambassaden i Jerusalem hjälper ukrainska judar och förintelseöverlevare att flytta till Israel

Gitten Öholm med en äldre dam i Israel
Genom ekonomiska bidrag från kristna världen över kan Internationella kristna ambassaden i Jerusalem arbeta med att hjälpa judar – och förintelseöverlevare – att evakueras från Ukraina till Israel.
– Vi hoppas att de gåvor som kommer får vara en välsignelse och uppmuntran för dem, säger Nicole Yoder, ambassadens vice ordförande.

Shimon Shabak, ordförande för hjälporganisationen Yad Ezer l’Haver, har som främsta uppgift att hjälpa ukrainska judar och främst förintelseöverlevare ut ur landet för att senare få hem dem till Israel.

I ett webbinarium mellan Yad Ezer l’Haver och Den internationella kristna ambassaden i Jerusalem berättar Shabak att han och hans hjälporganisation åkte till Ukraina strax efter att kriget bröt ut och började sin hjälpaktion för att få hem Förintelseöverlevarna till Israel.

Ambassadens vice ordförande Nicole Yoder som också var med under samtalet berättade hur ambassaden arbetat tillsammans med Yad Ezer l’Haver för att få hem förintelseöverlevare till Israel.

– Vi hoppas att de gåvor som kommer från kristna över hela världen får vara en välsignelse och uppmuntran för dem, säger Yoder om de ekonomiska bidrag som kristna från hela världen bidrar med genom ambassaden.

Enligt Yoder hjälper den kristna ambassaden till med praktiska handlingar så som bostad, kökstillbehör och matpaket men även hjälp med själva resan mellan Ukraina och Israel.

Något som ambassaden också påpekar i samtalet är hur viktigt de anser att det är att se de bibliska profetiorna i detta. Under samtalets gång citerades bland annat kapitel 31 från Jeremias bok i Gamla testamentet som handlar om Guds utvalda folks återkomst till hemlandet.

Svensk representation

Ambassaden har även en svensk delegation som leds av Gitten Öholm. Hon var nyligen nere i Haifa i Israel och hjälpte ambassaden med diverse praktiska ting.

– Jag har själv varit ute och promenerat med en kvinnlig förintelseöverlevare från Ukraina, säger Öholm.

Under Öholms vistelse i mars kom det också tjugo stycken judiska ungdomar från Ukraina.

Öholm berättar att hon tillsammans med Nicole Yoder åkte till Ikea i Be’er Sheva i södra Israel med ett tv-team och inhandlade kuddar, lakan och handdukar till dessa ungdomar.

---

Fakta: Den internationella kristna ambassaden i Jerusalem

  • Den Internationella Kristna Ambassaden Jerusalem (ICEJ) grundades 1980 med syftet att trösta och visa solidaritet gentemot Israel och det judiska folket.
  • Ambassaden har nationella avdelningar i över 80 länder, däribland Sverige.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig