Nyheter

Strejken i Svenska kyrkan är över

Ingen behöver längre oroa sig för inställda bröllop, dop eller gudstjänster

Kyrkstrejk. S:t Sigfrids Kyrkogård, Skövde.
Det blev en historisk, men kortvarig, strejk i Svenska kyrkan. Nu har arbetsgivare och de berörda fackförbunden kommit överens om ett nytt avtal.

För första gången i historien har anställda i Svenska kyrkan strejkat. Men den stora konflikten som fanns runt hörnet blåstes av, efter att fyra fackförbund hade hotat med att göra som Kommunal och ta ut sina medlemmar i strejk.

Nu blev det enbart cirka 500 anställda, mestadels vaktmästare och kyrkogårdsarbetare, som strejkade från fredag morgon till tisdag eftermiddag. En del av kyrkans verksamhet kunde inte fungera som vanligt och Dagen har bland annat berättat att Uppsala domkyrka tvingades hålla stängt samt att Sofiakyrkan i Jönköping firade gudstjänst på kyrkbacken då vaktmästarna inte fick öppna dörrarna.

Är överens

På tisdag eftermiddag kom till slut Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och de inblandade fackförbunden överens om ett nytt kollektivavtal samt ett omställningsavtal. Därmed kan alla som oroats över att inplanerade dop och bröllop inte skulle bli av andas ut, likaså de som var rädda för att gudstjänsterna skulle ställas in på grund av strejk.

Nöjda parter

Även om parterna har varit djupt oense och i stridens hetta avlossat en del kraftfulla omdömen om varandra kommer nu mest glada tillrop i och med att nya avtal förhandlats fram.

– Jag är mycket glad att konflikten nu är över och att vi lyckats förhandla fram ett likvärdigt omställningsavtal som övriga arbetsmarknad. Det är ett styrkebesked för medlemmarna i Kommunal, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, via ett pressmeddelande.

– Vi hade velat nå längre, men vi tar vårt ansvar för att Svenska kyrkans viktiga verksamhet ska kunna fortsätta att fungera, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

---

Fakta: Strejken i kyrkan

  • I fredags tog Kommunal ut cirka 500 svenskkyrkligt anställda i strejk.
  • Det var historiskt då det är första gången Svenska kyrkans personal strejkar.
  • Ytterligare fyra fackförbund var redo att haka på och hade varslat sina medlemmar.
  • Men nu har parterna kommit överens och strejken är avblåst.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig