Nyheter

Pastor stämmer Kanye West för stöld av predikan

[object Object]
En amerikansk pastor, David Paul Moten, stämmer nu världsstjärnan Kanye West som använt en av hans predikningar i sin låt. Det handlar om 70 sekunder sammanlagt – cirka 20 procent av låten.

Kanye West är en av världens mest kända hip hopartister. Han är också låtskrivare och musikproducent. För några år sedan blev han kristen, och har sedan dess bland annat släppt albumet “Jesus is King” och hållit gudstjänstliknande konserter under namnet “Sunday Service”.

Har bytt namn

Kanye West har också under senare år bytt namn till “Ye”. I låten “Come to life” hörs i bakgrunden en predikan, och pastorns röst när han proklamerar: “Min själ ropar ‘halleluja’ och jag tackar Gud för att han räddar mig”.

Predikan som hörs i låten tar upp sammanlagt 70 sekunder, och det tycker upphovsmannen till predikan, David Paul Moten, är så pass mycket att det handlar om stöld av intellektuell egendom.

Kritiserar musikindustrin

Han har därför stämt artisten. Moten menar att “textlånet” i låten bara är det senaste exemplet på hur artister och musikindustrin “medvetet och illvilligt samlar och spelar in ljud från andra människor som de sedan använder utan samtycke eller godkännande”. Enligt uppgifter i medier stämmer Moten också UMG Recordings, Def Jam Recordings och G.O.O.D. Music för deras roll i distributionen av låten.

Kanye West har enligt källor i den amerikanska webbsajten TMZ inte kommenterat stämningen.

---

Fakta: Har vunnit flera Grammy

  • Kanye West – sedan 2018 Ye – föddes 1977 i Atlanta, Georgia.
  • Han har vunnit 21 grammyutmärkelser.
  • 2019 kom “Jesus is King” och 2021 släpptes “Donda”, hans tionde album, där låten “Come to life” finns med.
  • Kanye West var tidigare gift med mediaprofilen Kim Kardashian, men de skildes 2021. Han har också öppet talat om sin bipolära sjukdom.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig