Nyheter

Ukrainsk pingstledare: Vi litar inte på Putins tal

“De vanliga lögnerna” säger Yuriy Kulakevych i Kiev om ryske ledarens tal på Segerdagen på måndagen.

Inför det årliga firandet i Ryssland av Nazitysklands kapitulation trodde många experter att Putin skulle annonsera nya attacker i Ukraina eller formellt förklara krig. Att sådana uttalande inte kom betyder inte mycket, menar en kristen ledare – ukrainare litar helt enkelt inte alls på vad Putin säger.

– Vi har sett hur Putin brukar bete sig mot närliggande länder och är vana vid hans sätt att tala. Denna gången fanns det högt ställda förväntningar på att han skulle annonsera nya attacker eller förklara krig mot Ukraina.

– Men vi minns ju hur Putin nyligen sa: ‘vi har inga planer på att attackera Kiev, vi tänker inte anfalla Ukraina’. Detta trots att alla bedömare såg förberedelserna på vad som skulle komma. Vi litar helt enkelt inte på vad han säger, förklarar Yuriy Kulakevych, internationell sekreterare för den ukrainska pingstunionen.

Därför, menar han, bryr sig människor i Ukraina inte så mycket om vad Putin säger eller inte säger.

– Själv ägnade jag 11 minuter av min värdefulla tid åt hans tal, skämtar pingstledaren.

– Det var de vanliga lögnerna han kom med, en egen påhittad mytologisk historia. Han fortsätter lägga ut rökridåer för vad han gör. Han försökte få det till att Ukraina är den skyldiga parten, trots att alla vet att Ukraina aldrig har attackerat Ryssland.

Tog upp Rysslands “andliga arv”

Det har pratats en del om att Putin kanske inte är helt frisk, och det fanns tecken på att presidenten inte är helt frisk vid framträdandet på måndagen på Röda torget, menar Yuriy Kulakevych.

– Men jag är ingen expert, så detta kan jag egentligen inte uttala mig om. Men det verkade som att han hade problem med sin röst. Samtidigt vill ha ge sken av att vara en stark ung man som har situationen under kontroll.

Under talet skyllde Putin kriget – eller de ‘särskilda operationer’ han själv talar om – på västs agerande. Han påstod att Ryssland invaderade Ukraina i “förebyggande syfte”, eftersom Nato vägrade lyssna på de ryska kraven. Han tog också upp Rysslands andliga arv och kristna värderingar som fundamentalt olika västvärldens uppfattningar.

Vad säger du som själv är kristen om Putins uttalanden om det ryska andliga arvet?

– Det är skamligt att se dessa religiösa ledare som står bakom honom. Det drar ner kristna. De flesta ser dock att när han talar om värden handlar det snarare om den typ av värden som brukar hyllas av nazistledare. Vi är ledsna över att Ryssland fortfarande befinner sig som under ett svart täcke av ortodoxa präster.

Yuriy Kulakevych säger att kristna i Ukraina ser en stor uppgift i att sprida evangelium i Ryssland.

– Vi vill ge de glada nyheterna till ryska folket. Det finns inget hopp om den ortodoxa kyrkan i Ryssland. Vi vill evangelisera och ge dem kristen tro som är något annat än den nationalistiska propaganda som tron är färgad av i Ryssland.

Ukraina, Yuriy Kulakevych, som är internationell sekreterare i den ukrainska pingstunionen. Kiev.

Glada över att vara vid liv

Inför Segerdagen talades det också om att Ryssland planerade parader i hårt ansatta staden Mariupol, men någon parad syntes inte till där under måndagen. Läget i huvudstaden Kiev är just nu ganska lugnt, säger Yuriy Kulakevych.

– Vi firade Mors dag i söndags, kyrkorna höll öppet och vi kunde vara ute på gatorna. Vi är glada över att vara vid liv och stå på benen. Men alla lever vi med vetskapen att vi kan attackeras när som helst. Vi har appar i telefonerna som varnar direkt när vi måste uppsöka skyddsrum.

I östra Ukraina, där striderna nu rasar som mest intensivt, har största delen av befolkningen evakuerats, berättar han. Kyrkorna har ibland varit de enda aktörerna för att evakuera, och har ofta övertalat människor att lämna de mest utsatta områdena.

Vad är viktigast att väst gör för att stödja Ukraina i dagsläget?

– Det viktigaste är att strypa leveranser av gas och olja från Ryssland. Det borde göras omedelbart. I ett längre perspektiv menar jag att vi måste utveckla framtida ledare som bygger upp Europa på ett nytt sätt och skapar fred och trygghet. Både FN och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete, red:s anm) är i dag bakbundna och kan inte agera fritt. Politiska ledare blundar för det som sker.

Viktigt tala om värderingar

Vi måste återvända till grundtankarna för bildandet av EU, till Schumanns och Gasparis tankar, och börja tala om värderingar igen, menar han.

– Att kämpa för Ukrainas frihet är att kämpa för allas frihet, säger han.

Kyrkornas stöd är värdefullt, säger Yuriy Kulakevych, och passar på att tacka alla de svenska kyrkor och församlingar som hittills stött Ukrainas folk på olika sätt.

– De svenska kyrkorna är bland de mest trofasta och pålitliga partners vi har i att hjälpa det ukrainska folket.

---

Fakta: Segerdagen en nationell högtid

  • 9 maj firas varje år traditionellt med stora militärparader, och har under årens lopp blivit allt mer av en nationalistiskt färgad högtid och ett tillfälle för Ryssland att visa militär styrka.
  • Utländska ledare brukar bjudas in, men i år noteras att inga utländska gäster syntes vid Putins sida. De militära paraderna var också i år bantade.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig