Nyheter

Här är partiledarnas favoriter ur Bibeln

Från Moses till Paulus - partiledarna bjöd på en ordentlig bibelutläggning då de frågades ut av tidningen Dagen i pingstkyrkan

Samtliga partiledare som frågats ut i pingstkyrkan i Uppsala fick dela med sig något från Bibeln. Det blev en intressant inblick i hur den heliga skriften har beröringspunkter med dagspolitiken.

Fem partiledare, ett språkrör och en minister har under våren besökt pingstkyrkan i Uppsala för att få berätta mer om sin ideologi. De fick även till uppgift att ta med sig något ur Bibeln. Så här valde de:

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar valde att själv läsa högt ur Bibeln då hon stod på Pingstkyrkans scen i Uppsala. Det hon fastnat för var berättelsen om den grupp som förde Jesu budskap vidare efter uppståndelsen.

– Det här stämmer överens med hur jag ser på gemenskap, sa V-ledaren innan hon började läsa från Apostlagärningarna med allvarlig röst och knäppta händer.

– De troende fortsatte samlas och hade allt gemensamt, de sålde allt de ägde och delade ut efter var och ens behov, läste Nooshi Dadgostar och bläddrade sedan vidare där samma budskap återupprepades.

Bibelställena, konstaterade hon, passade helt perfekt för en socialist och efter att hon läst klart ur Bibeln utbrast hon:

– Jag känner igen det här från våra skrifter.

I kristna kretsar är det visserligen främst kommuniteter och kollektiv som på ett mer konkret sätt använt sig av de här bibelverserna, då de på olika sätt försökt bygga upp ett liv där man i den lilla gemenskapen delar på allt.

Fakta: Bibelberättelsen om den egendomslösa församlingsgemenskapen återfinns i Apostlagärningarna och de bibelställen som Nooshi Dadgostar läste var kapitel 2: 44-46 respektive 4: 32-35.

Nooshi Dadgostar frågas ut i Pingstkyrkan Uppsala.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

SD-ledaren Jimmie Åkesson valde också ett bibelord som matchade med hans politik. Han läste inte högt ur Bibeln som Nooshi Dadgostar utan valde att referera till berättelsen om hur den heliga familjen flydde till Egypten för att undkomma kung Herodes då Jesus var nyfödd.

– Jesus var flykting, konstaterade Jimmie Åkesson.

– Han flydde till närområdet och återvände när det var säkert. Det tycker jag är en bra princip i flyktingpolitiken, så han är en bra förebild i det hänseendet.

SD-ledaren fick något oväntat beröm av pastor Dan Salomonsson som menade att Jimmie Åkesson verkade påläst. Den bibelberättelse som Jimmie Åkesson hänvisade till brukar annars i andra sammanhang användas av kristna som gör en helt motsatt tolkning, att Jesus var flykting och därför är det viktigt att som kristen vara öppen för att ta emot flyktingar.

Fakta: Berättelsen om Jesu flykt till Egypten återfinns i Matteusevangeliet 2: 13-23

Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Märta Stenevi, Miljöpartiet

Språkröret Märta Stenevi erkände att det inte hade varit lätt att välja ut stycke från Bibeln av den enkla anledningen av att det var så många ställen som dök upp.

– Det är många bibelord som har präglat mig, även politiskt, konstaterade hon.

Så hon nöjde sig inte med ett bibelord, utan två. Det första var Jesu välkända liknelse om den barmhärtige samariern, där det var den mest oväntade personen ryckte in och hjälpte människan som var i nöd.

– Det var inte för att vi ska vara snälla mot varandra, utan kärnan i berättelsen är “vem är vår nästa”, sa Märta Stenevi och fortsatte:

– Min nästa är inte min landsbroder, min nästa är den som behöver hjälp.

På så sätt kunde hon koppla ihop Jesu liknelse med MP:s generösa syn på migration.

Det andra stället Märta Stenevi hade valt ut var när Jesus körde ut månglarna ur templet.

– Man måste bottna i vad som är rätt och riktigt, även när man får hårt motstånd, resonerade MP-ledaren.

Hon konstaterade att Miljöpartiet gång på gång blir hånade och bespottade, men att det är något hon får leva med eftersom det hon tror på är rätt och riktigt. Bibelstället om då Jesus går till storms mot den rådande ordningen blir därmed inspirerande.

– Jag tror att man ibland behöver gå in och välta några bord.

Fakta: Liknelsen om den barmhärtige samariern finns i Lukasevangeliet 10: 25-37 och berättelsen om när Jesus kör ut månglarna ur templet finns i Markusevangeliet 11: 15-17

Märta Stenevi (Miljöpartiet), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Ulf Kristersson, Moderaterna

När moderatledaren Ulf Kristersson skulle välja bibelord konstaterade han först lite skämtsamt att det snarare är hans hustrus hemmaplan, då hon är på väg att bli präst i Svenska kyrkan.

– Marginalnyttan att jag också sysslar med det är ganska liten, menade Ulf Kristersson.

Sedan valde han ändå ut Paulus ord om att “nu är inte längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna”, även om han utelämnade slutknorren om att alla istället är ett i Kristus Jesus.

– För mig har det alltid varit ett sätt att uttrycka en fundamental jämställdhet på. Att ytterst är vi alla lika, förklarade Ulf Kristersson om bibelordet han hade med sig.

– Det finns också en koppling till det jag håller på med, att ytterst är det en man en röst, eller en kvinna en röst, att man kan lösa saker i demokratisk ordning.

Ulf Kristersson avrundade sin bibelutläggning med att många välfungerande demokratier också är kristna, vilket han kopplade ihop med jämställdhetstanken som bland annat återfinns i de välkända orden från Paulus.

Fakta: Bibelordet som Ulf Kristersson refererade till finns i Galaterbrevet 3:28.

Ulf Kristersson (Moderaterna), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Ebba Busch, Kristdemokraterna

När KD-ledaren skulle presentera vilket bibelord hon valt inledde hon med en liten pik till Jimmie Åkesson.

– Jag kommer inte göra det lika enkelt för mig och välja Jesus, sa hon.

Sedan konstaterade hon att det som är spännande med Bibeln är att det finns så många personer som man kan lära känna, samt att man kan upptäcka på nytt, exempelvis spejaren Kaleb.

Han var en av de 12 spejare som Moses skickade ut på uppdrag till det förlovade löfteslandet som skulle flyta av mjölk och honung, efter att israeliterna befriats från slaveriet i Egypten. Kaleb uppmanade Moses att gå vidare och inta landet, medan de övriga varnade för alla faror som låg och ruvade, inte minst påstod de att det fanns jättar där.

– Det blev 40 år av ökenvandring i stället, sa Ebba Busch då hon konstaterade att även Moses hade vissa brister i sitt ledarskap.

Efter den långa ökenvandringen fick till slut Kaleb, till skillnad från de övriga spejarna, vara med då landet till slut intogs.

– Det här inspirerar mig. Modet att vilja inta landet, sa Ebba Busch.

Hon konstaterade att den krigiska inramningen naturligtvis kan ifrågasättas.

– Men inställningen, förhållningssättet, det inspireras jag av.

Fakta: Berättelsen om Kaleb, eller Kalev som han heter i vissa översättningar, återfinns i 4:e Moseboken kapitel 13.

Ebba Busch (Kristdemokraterna) partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Ardalan Shekarabi, Socialdemokraterna

Socialdemokraterna representerades av en minister i stället för partiledaren, då statsministerns schema är för tajt. På plats var därför socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

– Normalt skulle jag nog lyfta Jesu bergspredikan, för den tangerar frågor som är ideologiskt centrala ur ett demokratiskt socialistiskt perspektiv, inledde han då han fick berätta vilket bibelord han hade valt.

Men eftersom samtalet i övrigt kom att handla om sårbarhet hade han tänkt om, och pekade i stället ut ett bibelord av Paulus där han beskriver svaghet som en styrka.

– Jag började tänka mycket om sårbarhet i början av pandemin, berättade Ardalan Shekarabi.

– Jag insåg att jag levde i ett samhälle där sårbarhet var något väldigt fult.

Han förklarade att många svenskar ser det som ett misslyckande om de tvingas att visa upp sin svaghet, det kan bero på sjukdom, arbetslöshet eller att man är fattig.

– Det är förenat med så mycket skam. Därför var det så befriande att i Nya testamentet hitta ett avsnitt som erkände svaghet, att det är något som gör dig stark, sa Ardalan Shekarabi då han ville lyfta fram sårbarhetens kraft.

Fakta: Jesus bergspredikan återfinns i Matteusevangeliets kapitel 5-7. Paulus ord om sårbarhet och att svaghet är en styrka finns i Andra Korinthierbrevet kapitel 11 och 12.

Ardalan Shekarabi (Socialdemokraterna) partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Johan Pehrson, Liberalerna

Sist ut i partiledarsamtalen var Liberalernas Johan Pehrson. När han fick välja bibelberättelse valde han att berätta om sin starka barnatro och tog med de församlade till barndomens besök i söndagsskolan. Han valde berättelsen om hur Moses ledde israeliterna bort från slaveriet i Egypten och in i frihet. Det hela skedde genom att koppla ihop bibelberättelsen med dagsaktuell liberal politik.

– Vi har massor av förtryck i dag, vi har oerhört många som växer upp i så kallad hederskulturer eller på andra sätt är förtryckta. Vi skulle behöva ett uttåg ur det eländet i dag, sa Johan Pehrson.

Men när han själv fick möjligheten att jämföra sig med Moses valde han att backa.

– Inga jämförelser med mig, sa han ödmjukt.

Men han ville ändå peka på Liberalerna som en viktig kraft att kunna frigöra individer från diverse förtryck.

Fakta: Berättelsen om Moses och uttåget ur Egypten återfinns i Andra Moseboken kapitel 1-18.

Johan Pehrson (Liberalerna) partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

---

Fakta: Partiledarutfrågningarna

  • Utfrågningarna av partiledarna har skett i tidningen Dagen och Uppsala pingsts regi.
  • Sammanlagt blev det sju samtal med partiledarna, och i Socialdemokraternas fall med en minister.
  • Den enda part som uteblev från samtalen var Centerpartiet och partiledare Annie Lööf som tackade nej till att komma.

---

Fler artiklar för dig