Nyheter

Journalist dödad på Västbanken - spänningar trappas upp

Al-Jazeera-reportern Shireen Abu Akleh dödades när hon bevakade konflikten

JERUSALEM. Hon hyllas som en ikon, en martyr för den palestinska saken i hela arabvärlden. Dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh – med rötter i en känd kristen familj i Betlehem – kan ytterligare trappa upp spänningen i Israel och de palestinska områdena.

Shireen Abu Akleh, 51, sköts till döds under en eldstrid mellan israeliska styrkor och beväpnade palestinier i palestinska Jenin på Västbanken på onsdagen. Den palestinska journalistens död väcker enorm vrede och sorg bland palestinier och i hela arabvärlden.

Många anklagande fingrar riktas mot Israel som enligt hennes arbetsgivare “med kallt blod mördade Al Jazeeras korrespondent i Palestina”. Som reporter bevakade hon i decennier den israelisk-palestinska konflikten för den arabiska satellitkanalen Al-Jazeera och var ett välkänt namn för arabiska tv-tittare i allmänhet och palestinska i synnerhet.

Sorgen och protesterna efter hennes död kan, enligt israeliska bedömare, leda till fortsatta våldsamheter på Västbanken och i Jerusalem där läget redan har varit mycket spänt de senaste månaderna.

“Ingen tilltro”

Under rubriken “Dödandet av den palestinska journalisten kräver en internationell utredning – och kan leda till upptrappning” skriver den israeliska tidningen Haaretz militärkommentator Amos Harel att dödsskjutningen är en av “de allvarligaste incidenterna i den senaste vågen av våldsam upptrappning”.

Israel säger att det är oklart vem som sköt dödsskottet. Det kan enligt den israeliska militären och regeringen ha avlossats av palestinier som var invecklade i skottväxling med den israeliska styrkan i Jenin.

Israel vill genomföra en gemensam utredning med de palestinska myndigheterna och önskar undersöka den dödande kulan för att kunna fastställa från vilket vapen den kommer. Men den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avvisar en sådan utredning. Han säger att Israel bär “hela ansvaret” för dödsskjutningen samt att palestinierna ska ta fallet till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

– Vi avvisar en gemensam utredning med Israel, vi har ingen tilltro till dem. Shireen Abu Akleh dödades när hon framförde det palestinska folkets budskap, hon var det palestinska folkets röst, sade Abbas vid en statsbegravning i presidenthögkvarteret i Ramallah på torsdagen.

Många samlades

Tusentals palestinier hade samlats till ceremonin och tusentals hade också tidigare deltagit i processioner när den döda journalisten fördes genom Jenin och Ramallah. “Vi älskar dig, Shireen!” och “Shireen, vi är med dig!” ropade många i folkmassan.

Den palestinske civilministern Hussein al-Sheikh sade på torsdagen att den palestinska myndigheten vägrar att låta Israel undersöka den dödande kulan och att “alla indikationer, bevis och vittnen bekräftar att hon mördadades av israeliska specialförband”.

– Den som inte har något att dölja vägrar inte att samarbeta, kommenterar icke namngivna israeliska myndighetspersoner, enligt Israels arméradio.

Kristen familj

Den israeliske ministern Nachman Shai, som tidigare varit högsta militära talesperson, säger att Israels trovärdighet “inte är den högsta”.

– Med all respekt för oss, Israels trovärdighet är inte den högsta i sådana här fall. Vi vet det, det är grundat på vad som hänt tidigare. Amerikanarna kommer inte att acceptera resultat som inte grundar sig på oberoende utredare, sade han i en radiointervju på torsdagen.

Han säger att han tror på uppgifterna att Israel inte bär ansvaret, men att USA kräver “en fullständig och transparent utredning”. Den döda journalisten var också amerikansk medborgare.

Efter den officiella ceremonin i Ramallah fördes Shireen Abu Akleh till Jerusalem där begravningen äger rum på fredagen i en kyrka i den muromgärdade gamla staden – liksom gravsättningen på en kristen kyrkogård där. Hon föddes och växte upp i en palestinsk kristen familj i moderns hemstad Jerusalem. Hennes far tillhörde en känd kristen släkt i Betlehem.

Fler artiklar för dig