Nyheter

Rop från polska kyrkan: Bistå oss i flyktinghjälpen

Nu behöver Polen stöd från EU för att kunna ta hand om alla flyktingar från Ukraina, menar biskop

Polen har hittills tagit emot miljoner flyktingar från krigsdrabbade Ukraina. Nu vädjar den katolske biskopen Krzysztof Zadarko om hjälp från andra västländer och EU för att kunna ge det långsiktiga stöd som behövs till flyktingarna.

Över 6 miljoner ukrainska flyktingar har flytt sedan den ryska invasionen inleddes i februari. Hälften av dem, tre miljoner, har kommit till Polen. Det polska samhället har gemensamt ställt upp i en massiv hjälpinsats, och kyrkornas bidrag har varit viktigt, säger biskop Zadarko, som själv leder polska biskopskonferensens flyktingråd.

– Det finns inte en enda församling som säger nej till att hjälpa till, konstaterar han.

“Får inte hjälp från EU”

Församlingarna har tagit emot flyktingar, organiserat insamlingar och ordnat med donationer. Men nu, säger han, behövs också att andra västländer och EU ställer upp.

– Vi måste kunna skapa långsiktigt och hållbart stöd åt flyktingarna, säger han till Catholic News Agency.

– Och jag förstår inte varför vi inte får hjälp till detta från EU och andra länder.

Den nödhjälp som nu ges i Polen räcker för den första tiden, menar han. Men om flyktingarna måste stanna en längre tid i landet, behövs annan typ av hjälp. Det saknas till exempel, säger biskopen, fortfarande ett fungerande nätverk av volontärer.

Tusentals fortsätter komma

– Det är nödvändigt att skapa system för långvarig och mer strukturerad hjälp, med finansiering och juridik på plats – ett långsiktigt, finansiellt stabilt stödprogram för flyktinghjälpen, säger han.

Fortfarande kommer tusentals flyktingar över gränsen till Polen i stort sett varje dag. Vid gränsövergångarna finns ett stort antal frivilliga från hela världen, och de gör en stor insats, säger biskopen. Kristna i Polen kommer också självklart att fortsätta göra sitt bästa för att hjälpa sina utsatta grannar, säger biskop Zadarko.

– Som kyrka strävar vi att efterleva Jesu ord: ‘Jag var en främling, och ni välkomnade mig’.

Fler artiklar för dig