Nyheter

Barn lever utanför samhället: “Ockulta krafter”

Flera barn får inte gå i skolan - pappan hänvisar till andemakter

Sju barn har hållits isolerade på en gård i Halland, avslöjar Dagens Nyheter. Pappan i familjen, som konverterat till islam, talar om “ockulta krafter” när familjen nu granskas.
“‘Mörkrets makter’ är känsliga för uppmärksamhetens och sanningens ljus”, skriver han i sin blogg.

En familj som lever utanför samhället på en gård i Halland har uppmärksammats i ett reportage i Dagens Nyheter. Där skriver tidningen att svenska myndigheter ett flertal gånger har försökt att få till stånd ett möte med familjen, men de har inte velat träffas. I stället har det blivit våldsamma konfrontationer när polisen har kommit till platsen för att se hur familjen har det.

Barnen har hållits borta från skola och myndigheternas insyn, enligt reportaget. Pappan i familjen har bland annat motiverat det med att den svenska skolan innehåller mobbning och sexuella trakasserier.

Konverterade till islam

“Sju barn från samma släkt har levt avskärmade från samhället på en gård i Halland. I flera utredningar slår socialtjänsten fast att flera av barnen lever “ett isolerat liv’”, skriver DN.

Ett av barnen, en tvååring, saknar personnummer och finns inte med i någon folkbokföring. Pappan i familjen livnärde sig tidigare med stor framgång på spel, men valde sedan att byta livsstil och konverterade till islam.

“Mycket saker hände i mitt eget huvud. Jag började undra vad jag själv höll på med. Visst, man kan tjäna flera miljoner och ha kul varje kväll med vip-rum. Men jag började fråga mig själv: Vad är riktig lycka? Vad vill jag med mitt liv?”, sa han i en radiointervju för några år sedan.

“Mörkrets makter”

Sedan reportaget publicerades har pappan i familjen försvarat sig i en blogg. Där tar han upp religion som en anledning till att familjen nu ifrågasätts.

“Vissa kommer finna det märkligt och annorlunda att vi talar flitigt om tro och ofta nämner och refererar till Heliga och Religösa Skrifter och personligheter. Vissa blir personliga och aggressiva, vilket reflekterar deras inre svagheter”, skriver han i bloggen, enligt Expressen.

Han menar också att det finns “ockulta krafter” inblandade i processen.

“Då ‘mörkrets makter’ är känsliga för uppmärksamhetens och sanningens ljus hoppas vi genom att föra vår talan öppet, offentligt och ärligt att vi bättre kan undkomma falska domar”, skriver pappan.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har inlett ett tillsynsärende av socialtjänsten efter avslöjandet.

---

Fakta: Familjen i Halland

  • DN har gjort ett granskande reportage om en familj på en gård i Halland, där sju barn har hållits isolerade under en längre tid.
  • De har hållit sig undan socialtjänsten.
  • Efter publiceringen ska nu Inspektionen för vård och omsorg granska fallet.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig