Nyheter

Långvarig ortodox kyrkokonflikt nära oväntad lösning

Ekumeniske patriarken Bartolomeus: “Vill hälla ‘olja och vin’ på prövningarna för våra ortodoxa bröder”

I över 50 år har Makedoniska ortodoxa kyrkan varit utstötta ur den ortodoxa kyrkogemenskapen. Nu är de på väg tillbaka efter att konflikten med serbisk-ortodoxa kyrkan närmat sig en lösning.
– Det var en stor överraskning för folket här, säger den nordmakedonska journalisten Sinisa Marusic.

Makedoniska ortodoxa kyrkan bröt sig loss från den serbisk-ortodoxa kyrkan 1967 och bildade sin egen nationella kyrka – då var landet en del av Jugoslavien, nu heter det Nordmakedonien. Det utlöste en stor schism eftersom utbrytningen inte accepterades av de andra ortodoxa kyrkorna. Sedan dess har Makedoniska ortodoxa kyrkan varit helt isolerad och setts som en utbrytarkyrka.

I ett överraskande beslut har nu Makedoniska ortodoxa kyrkan släppts in i värmen igen. Den ekumeniske patriarken Bartolomeus av Konstantinopel, som ses som de ortodoxa kyrkornas överhuvud, välkomnade kyrkan in i ”nattvardlig gemenskap” med de andra kyrkorna.

– På så sätt kan vi hela konfliktens sår och hälla ”olja och vin” på prövningarna för våra ortodoxa bröder i detta land [Nordmakedonien], sa patriark Bartolomeus i måndags.

Även om han inte gav kyrkan status som fullvärdig oberoende kyrka ses ändå uttalandet som ett steg i den riktningen.

”Stor del av identiteten”

Även den serbisk-ortodoxa kyrkan, som alltså har varit ena parten i denna långdragna konflikt, slog an en mer försonlig ton. Under torsdagen firades en ekumenisk gudstjänst i S:t Sava-kyrkan i Belgrad, där ledarna för båda kyrkorna – den serbisk-ortodoxa patriarken Porfirije och den makedonsk-ortodoxe ärkebiskopen Stefan – båda deltog.

I Nordmakedonien var beskedet oväntat – men välkommet.

– Det var en stor överraskning för folket här. Det är viktigt – Makedoniska ortodoxa kyrkan är en stor del av vår identitet, säger journalisten Sinisa Marusic till The Tablet.

Minskar ryskt inflytande

Ekumeniken i de ortodoxa kyrkorna har fått sig en rejäl knäck under de senaste månaderna i och med Rysslands invasion av Ukraina. Den rysk-ortodoxa kyrkan med patriark Kirill i spetsen har ställt sig bakom Vladimir Putin, vilket har utlöst en djup konflikt och kritik från många av världens kyrkoledare, däribland ortodoxa.

Att serbisk-ortodoxa kyrkan tar ett steg närmare Makedoniska ortodoxa kyrkan kan vara ett tecken på att Serbiens nationalkyrka vill ta ett steg bort från rysk-ortodoxa kyrkan, som de traditionellt har haft starka band till, skriver The Tablet.

---

Fakta: Makedoniska ortodoxa kyrkan

  • Det är Nordmakedoniens största trossamfund – omkring 65 procent av befolkningen är makedonsk-ortodoxa.
  • I Sverige har den funnits sedan 1973 och har och har två församlingar – en i Göteborg och en i Malmö – med totalt 3 000 medlemmar.
  • Både Makedoniska ortodoxa kyrkan och den serbisk-ortodoxa kyrkan är med i Sveriges kristna råd.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig