Nyheter

Prästsläpp från kyrkans expedition lockar till skratt

Inte bara korna får komma ut grönbete så här års

Prästsläpp, Indalen.
Kosläpp på våren lockar allt fler besökare. Men har du någon gång sett ett prästsläpp? En humoristisk video från Indalens pastorat visar hur prästerna dansar av glädje när de släpps ut i det fria efter en vinter på pastorsexpeditionen.

Det är kyrkovaktmästaren i pastoratet nordväst om Sundsvall som öppnar dörren och låter prästerna hoppa och skutta ut för grönbete i vårsolen efter den långa och mörka vintern. Det görs till glad marschmusik med blåsinstrument och en speakerröst som påminner om gamla tiders tv-referat från 1950-talets tv-sändningar.

Men här handlar det om prästsläpp 2022 ut från expeditionstrappan.

Videon i sociala medier har fått glada tillrop och skratt, och har delats flitigt. Först ut i vårluften bland prästerna är Jermunn Solem som finns i församlingarna Indal, Sättna, Liden och Holm i pastoratet.

Kogudstjänst i hagen

Jermun Solem är också initiativtagare till den naturnära kogudstjänst som återigen ska hållas i en hage i Sättna församling på Kristi himmelsfärdsdagen.

Rubriken är satt till “Herre över allting”. Gudstjänstdeltagarna uppmanas ta med sig kaffekorgen, och så bjuds det bland annat på valthornsmusik i det fria.

Jermun Solem fick idén om den udda gudstjänsten i samband med kosläppet i trakten. Till Sundsvalls Tidning har han tidigare förklarat att det var mer som ett skämt, som blev verklighet, och att det handlar om att skapa gemenskap i jordbruksbygden där alla känner alla.

Kogudstjänsterna har pågått några år och vid ett tillfälle fick psalmsången avbrytas för att en ko i grannhagen kalvade. Men det hela gick bra.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig